România ar putea trimite un român în spațiu: Ce se știe până acum despre colaborarea cu SpaceX

RMAG news

România ar putea să marcheze o realizare istorică în mai puțin de șase luni prin trimiterea unui român în spațiu cu ajutorul companiei SpaceX, a anunțat Pavel Popescu, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Declarația a fost făcută în cadrul deschiderii festivalului Bucharest Tech Week, cel mai mare eveniment de tehnologie și inovație din Europa Centrală și de Est.

Un parteneriat strategic cu SpaceX

Popescu a dezvăluit detalii despre colaborarea cu SpaceX, menționând o discuție recentă cu Michael Altehofen, directorul Space Humanflights de la SpaceX, care a confirmat posibilitatea trimiterii unui român în spațiu în următoarele șase luni, dacă decizia este adoptată la nivel național. Aceasta ar fi o premieră pentru România după 50 de ani.

„Eram la Barcelona, acum câteva luni, şi trei dintre directorii de top ai SpaceX m-au întrebat ce mai face colegul meu, Octavian Lupu. Mi s-a părut puţin ciudat să aud liderul unei companii ca SpaceX vorbind despre un funcţionar public din România. Eu petrec în medie două – trei ore pe săptămână cu domnul Lupu şi discutăm despre cum România va juca un rol important în regiune, în explorarea spaţiului. Şi nu e o glumă… Acum două săptămâni, directorul Space Humanflights de la SpaceX, Michael Altehofen, a stat două ore într-un „call” cu noi, spunându-ne că în mai puţin de şase luni, dacă luăm această decizie la nivel naţional, România poate trimite cu SpaceX un român în spaţiu, după 50 de ani”, a afirmat Pavel Popescu, în deschiderea celui mai mare festival de tehnologie şi inovaţie din Europa Centrală şi de Est, Bucharest Tech Week.

„Astăzi, ANCOM este o instituție care, printr-un proiect desfășurat cu SpaceX, a pus România pe harta lumii ca fiind singura țară din lume care are un astfel de parteneriat cu această companie,” a declarat Popescu.

Acest parteneriat vizează nu doar trimiterea unui român în spațiu, ci și dezvoltarea unor schimbări majore în politica de comunicații în spațiu la nivel global.

România, pe harta explorării spațiale

Popescu a subliniat că România se află în pragul unei schimbări majore și și-a exprimat optimismul cu privire la viitor. „Am îmbătrânit auzind atât de multe povești despre cum lucrurile nu merg în România. Astăzi, îmi dau seama că suntem totuși departe și nu doar că suntem departe. Îmi dau seama că suntem în fața unei schimbări,” a adăugat acesta.

Dacă acest proiect va fi implementat, România ar putea deveni un jucător important în explorarea spațială și ar putea atrage atenția comunității internaționale. Această inițiativă reprezintă un pas important pentru țară, demonstrând capacitatea de a colabora cu lideri globali în tehnologie și inovație.

Please follow and like us:
Pin Share