România și alte 7 țări din UE cer restricționarea circulației diplomaților ruși în blocul comunitar

România și alte 7 țări din UE cer restricționarea circulației diplomaților ruși în blocul comunitar

Într-o scrisoare adresată Înaltului Reprezentant al UE pentru politică externă şi securitate comună, Josep Borrell, miniştri de externe din România și alte șapte țări din Uniunea Europeană au cerut UE să interzică diplomaţilor ruşi să se deplaseze liber în interiorul blocului şi să îi limiteze la ţările în care sunt acreditaţi, relatează Reuters, citată de News.ro.

„Libera circulaţie a titularilor de paşapoarte diplomatice şi de serviciu ruseşti, acreditaţi într-un stat gazdă, facilitează activităţile maligne în întregul spaţiu Schengen”, se spune în scrisoarea datată 11 iunie şi consultată de Reuters.

Potrivit semnatarilor scrisorii, serviciile de informaţii, propaganda „sau chiar pregătirea actelor de sabotaj reprezintă principala sarcină de lucru pentru un număr mare de „diplomaţi” ruşi în UE” şi, deşi expulzările au fost importante, ameninţarea a rămas.

„Credem că UE ar trebui să respecte cu stricteţe principiul reciprocităţii şi să limiteze circulaţia membrilor misiunilor diplomatice ruseşti şi a membrilor familiilor acestora doar pe teritoriul unui stat în care sunt acreditaţi”, arată cei opt miniştri de externe.

Cei opt miniștri de externe consideră că „această măsură va reduce semnificativ spaţiul operaţional pentru agenţii ruşi”.

În încheiere, aceștia îi cer lui Josep Borrell să „prezinte urgent o propunere pentru un text concret de măsuri restrictive”.

Această solicitare vine în condițiile în care țările din Uniunea Europeană au redus deja semnificativ numărul diplomaţilor ruşi pe teritoriul lor de la începutul invaziei din Ucraina, în februarie 2022.

Scrisoarea adresată Înaltului Reprezentant al UE pentru politică externă şi securitate comună a fost semnată de miniştrii din România, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda și Polonia.

FOTO: Hepta

  

  

Please follow and like us:
Pin Share