Alimentul care s-a scumpit foarte mult în ultimul an și nu oricine și-l mai permite. Cu ce îl poți înlocui. Alternativele bucătarilor de top 

Alimentul care s-a scumpit foarte mult în ultimul an și nu oricine și-l mai permite. Cu ce îl poți înlocui. Alternativele bucătarilor de top 

Alimentul care s-a scumpit foarte mult în ultimul an. E folosit în multe preparate, dar nu oricine și-l mai permite acum. Bucătarii de top au, însă, variante pentru a înlocui acest produs.

Alimentul care s-a scumpit foarte mult în ultimul an și nu oricine și-l mai permite. Cu ce să îl înlocuiești

În ultima vreme, prețul uleiului de măsline a crescut considerabil. Deși este un aliment pe care mulți români l-au folosit în anumite preparate culinare, nu toți își mai permit să achiziționeze un litru, care e foarte scump.

Unul dintre motivele pentru care uleiul de măsline s-a scumpit este căldura extremă și seceta din regiunea mediteraneeană. Astfel, în 2024, prețul mediu al unei sticle de un litru a crescut cu 39%.

Pentru a face economie, oamenii preferă să folosească acest aliment în cantități mai mici sau chiar să găsească variante mai ieftine pentru a le folosi la felurile de mâncare.

Uleiul de floarea-soarelui și uleiul de rapiță sunt variante mai ieftine pe care le poți utiliza în bucătărie. Un bucătar-chef din Marea Britanie le folosește adesea în preparatele sale.

“Uneori este jenant când oamenii mă întreabă ce conțin pansamentele mele delicioase și, de obicei, este vorba de ulei de floarea-soarelui sau de rapiță de marcă proprie”, a spus Simon Spence, bucătarul-șef de la Worton Kitchen Garden din Oxfordshire potrivit The Guardian, citat de adevarul.ro.

În plus, Ravinder Bhogal, bucătarul-șef și fondator al Jikoni, Londra, a spus că folosește uleiul presate la rece deoarece au o aromă mai bogată. Uleiul de nuci reprezintă o altă variantă, având și un gust diferit, dar plăcut pentru multe persoane.

Uleiul de rapiță presat la rece costă, în medie, 4,50 de de lire sterline pentru 500 ml. Cel de nucă are prețul mediu de 2,50 de lire sterline pentru 250 ml, la un supermarket cunoscut din Anglia. Ambele variante sunt mai ieftine decât uleiul de măsline.

Ce alte trucuri folosesc bucătarii de top

Dacă preferi, însă, aroma de ierburi și citrice, atunci poți prepara propriul ulei din plante aromatice. Joe Woodhouse, autorul cărților de bucate vegetariene “Your Daily Veg și More Daily Veg, a explicat cum poți face acest lucru.

“Înăbușiți 200 g de ierburi moi (precum tarhonul, busuiocul, usturoiul sălbatic) în apă clocotită timp de 30 de secunde, apoi reîmprospătați-le în apă cu gheață, stoarceți-le și amestecați-le cu 300 ml de ulei de arahide sau de floarea-soarelui.

Apoi, transferați-le într-un bol cufundat în apă cu gheață pentru a răci uleiul, păstrând culoarea verzuie a ierburilor. Se utilizează în locul uleiului de măsline extravirgin”, a spus acesta.

Bucătarii de top folosesc și alte trucuri pentru a înlocui uleiul de măsline în anumite mâncăruri. Pentru salate, de exemplu, poți folosi combinații care au la bază produse lactate.

Joe Woodhouse prepară un dressing care combină “iaurtul cu suc de lămâie, ardei iute verde și ierburi”. Pe de altă parte, Margot Henderson, bucătarul-șef de la Rochelle Canteen, Londra, și The Three Horseshoes, optează pentru “laptele bătut sau iaurtul, oțetul Moscatel, sucul de lămâie și câte un strop de ulei de măsline și apă”.

Henderson își găsește inspirația în bucătăriile asiatice și folosește diverse ingrediente. Printre acestea se numără soia și miso, un condiment tradițional japonez. Acestea reușesc să evidențieze aroma legumelor și nu pun foarte mult accent pe ulei.

Unii bucătari recomandă marinarea cu untură de porc, în loc de ulei de măsline. Alții folosesc iaurt astfel încât carnea să iasă fragedă, în special cea de miel.

Rachel Roddy, bucătăreasă și autoare din Roma, preferă să folosească unt atunci când prepară sos de roșii pentru paste. Uneori, aceasta combină untul cu o cantitate mică de ulei de măsline.

Please follow and like us:
Pin Share