Două medicamente combinate reduc tumorile canceroase. Ce au descoperit cercetătorii

Două medicamente combinate reduc tumorile canceroase. Ce au descoperit cercetătorii

Aceasta este prima dată când pacienți greu de tratat cu cancer colorectal metastatic cu stabilitate microsatelitară (MSS mCRC) au arătat răspunsuri consistente și durabile la imunoterapie, conform unui raport News.ro.

Studiul și rezultatele promițătoare ale acestuia

Studiul a inclus 101 pacienți din Statele Unite, toți diagnosticați cu cancer colorectal metastatic MSS, cea mai frecventă formă de cancer intestinal. După șase luni de tratament cu medicamentele botensilimab și balstilimab, 61% dintre pacienți au prezentat o reducere a tumorilor sau stabilizarea acestora.

Cercetătorii de la Universitatea Anglia Ruskin au descris rezultatele drept o nouă speranță pentru pacienții cu acest tip de cancer, care anterior nu au răspuns la imunoterapie. Ambele medicamente sunt anticorpi monoclonali ce stimulează sistemul imunitar să atace celulele canceroase.

Profesorul Justin Stebbing, specialist în științe biomedicale la Universitatea Anglia Ruskin, a subliniat importanța acestor descoperiri, afirmând că tratamentul are potențialul de a schimba radical abordarea în combaterea cancerului colorectal. “Acesta este primul set de dovezi convingătoare că imunoterapia poate fi eficientă pentru toate formele de tumori colorectale”, a declarat el.

În prezent, imunoterapia s-a dovedit eficientă doar pentru un tip mai rar de cancer de intestin, cunoscut sub numele de tumori cu deficiență de reparare a nepotrivirii ADN-ului (dMMR). Studiul de față reprezintă o premieră pentru pacienții cu tumori MSS mCRC.

Efectele secundare ale tratamentului

Cele mai comune efecte secundare raportate în cadrul studiului au fost diareea și oboseala. În ciuda acestor reacții adverse, cercetătorii speră că autoritățile de reglementare din domeniul sănătății vor aproba curând tratamentul pentru utilizare pe scară largă.

Testele au avansat acum la faza următoare a studiilor clinice, continuând să exploreze potențialul combinației de medicamente BOT/BAL. Rezultatele inițiale ale studiului de fază 1 au fost publicate recent în prestigioasa revistă Nature Medicine.

Dr. Andrea Bullock, profesor asistent de medicină la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Statele Unite, unde s-a desfășurat studiul, a subliniat importanța acestor descoperiri. „Acest studiu evidențiază potențialul combinației BOT/BAL pentru a trata cancerul colorectal metastatic cu stabilitate microsatelitară, oferind noi speranțe pentru cei diagnosticați”, a declarat ea.

Descoperirea acestei combinații de medicamente reprezintă un progres semnificativ în lupta împotriva cancerului colorectal. Cu rezultate promițătoare și speranța unei aprobări rapide, tratamentul ar putea deveni un standard nou în terapia cancerului intestinal, aducând speranță pacienților din întreaga lume.

Please follow and like us:
Pin Share