MAE, măsură dură contra Rusiei și Belarusului. Anunț oficial

MAE, măsură dură contra Rusiei și Belarusului. Anunț oficial

România nu permite participarea Rusiei şi Belarusului la Adunarea Parlamentară a OSCE, care va avea lor în țara noastră, în perioada 29 iunie şi 3 iulie.

MAE, măsură dură contra Rusiei și Belarusului

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat, sâmbătă, că autoritățile de la București nu permit participarea delegaţiilor Rusiei şi Belarusului la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, care se va desfăşura în România.

”Autorităţile române au decis să nu permită participarea delegaţiei Federaţiei Ruse la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, desfăşurată în România în perioada 29 iunie – 3 iulie.

Măsura va fi aplicată tuturor membrilor delegaţiei, parlamentari şi staff tehnic”, a anunţat Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE.

Potrivit reprezentantului MAE, aceeaşi măsură va viza şi delegaţia Republicii Belarus, iar ”decizia părţii române se bazează pe poziţia cunoscută şi consecventă a României în raport cu Federaţia Rusă, în contextul războiului de agresiune în curs împotriva Ucrainei”.

”De asemenea, o parte din membrii delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a OSCE sunt vizaţi de măsuri restrictive la nivelul Uniunii Europene. Decizia vizează şi Belarus, susţinător al războiului declanşat de Federaţia Rusă”, a mai spus Radu Filip.

MAE a transmis că la evenimentul care se va desfășura la București vor fi prezente delegații din peste 50 de state membre ale OSCE.

Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este un organism interparlamentar format din 57 de state membre creat, în 1991, pentru prevenirea și soluționarea conflictelor, precum și consolidarea instituțiilor democratice în toate țările membre.

În vara anului 2023, Adunarea Parlamentară a OSCE a recunoscut oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului pentru implicarea sa în Grupul Wagner.

De asemenea, secretarul general al OSCE le-a spus, anul trecut, jurnaliștilor germani că Rusia ar trebui să rămână în organizație pentru a menține canalele diplomatice.

La scrut timp după declarația secretarului OSCE,  ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a boicotat reuniunile organizației din cauza participării Rusiei.

Please follow and like us:
Pin Share