Părintele Vasile Crișan, de la Mănăstirea Dumbrava, ridicată din banii „Generației de Aur”, este duhovnicul lui Edi Iordănescu: „Eu i-am zis Tata Puiu lui Anghel Iordănescu”

Părintele Vasile Crișan, de la Mănăstirea Dumbrava, ridicată din banii „Generației de Aur”, este duhovnicul lui Edi Iordănescu: „Eu i-am zis Tata Puiu lui Anghel Iordănescu”

Duhovnicul lui Edward Iordănescu, 46 de ani, este părintele Vasile Crișan, 55 de ani, de la Mănăstirea Dumbrava, din județul Alba, cel cunoscut și ca duhovnicul al Generației de Aur. Într-un interviu acordat Libertatea, acum câțiva ani, preotul a dezvăluit că el este cel care „l-a botezat” Tata Puiu pe Anghel Iordănescu, fostul selecționer și tatăl lui Edi.

„Foarte mulți jucători sau oameni din fotbal vin la Dumbrava doar pentru a-mi cere un sfat. Dacă e bine să meargă unde au oferte, dacă trebuie să continue unde sunt… Bineînțeles că nu suntem noi acum atoateștiutori, dar ne rugăm la Dumnezeu să dea fiecăruia gândul bun și decizia cea mai bună. Eu am încercat și încerc să fiu pentru ei un Părinte rugător către Părintele Ceresc pentru ei și pentru familiile lor”, a spus părintele Vasile Crișan, într-un interviu pentru Fanatik.

Preotul afirmă că i-a recomandat lui Edi Iordănescu să se spovedească și să se împărtășească înainte de tragerea la sorți a grupelor din preliminariile Euro 2024, pentru a avea „o grupă mai ușoară”.

Uite și cu Edi. I-am zis să se spovedească și să se împărtășească înainte de tragerea la sorți din Germania ca să avem o grupă ușoară. Avem o grupă din care eu zic că ne calificăm. Nici nu-mi fac probleme!

Părintele Vasile Crișan:

România, care a câștigat grupa I a preliminariilor, s-a calificat la Campionatul European după o pauză de 8 ani. Este a șasea prezență la un turneu final pentru tricolori. Din grupă au făcut parte Israel și Belarus, care nu au putut juca pe teren propriu.

„Nu-i dădeam binecuvântarea să plece de la națională”

„Bine că nu a plecat de la națională, cum doreau unii… Oricum, eu nici nu-i dădeam binecuvântarea să plece, așa cum i-am dat-o când a venit la echipa națională… L-am binecuvântat și acum și i-am zis că ne calificăm! Și Răzvan Burleanu a fost la Dumbrava, așa discret, și ne-a dat cadouri și tricouri”, mai dezvăluie preotul.

Edward Iordănescu, la intonarea imnului, la meciul amical cu Lichtenstein (0-0). Foto: Dumitru Angelescu

Mănăstirea Dumbrava a fost ridicată şi din banii tricolorilor, la sugestia lui Anghel Iordănescu. Construcţia a început în 1996, pe 26 octombrie, când a fost pusă piatra de temelie pe terenul donat de locuitorii satului, şi s-a încheiat doi ani mai târziu.

La Mănăstirea Dumbrava funcţionează unul dintre cele mai mari centre sociale din ţară, care cuprinde case de tip familial pentru copii, în regim rezidenţial, un adăpost destinat ocrotirii copiilor în regim săptămânal, un centru maternal destinat adăpostirii temporare a mamelor aflate în situaţii dificile şi centrul pentru ocrotirea şi îngrijirea vârstnicilor.

Înaintea de plecarea în Mondialul din 1994, părintele a ţinut o slujbă şi a sfinţit toată delegaţia. Atunci, „tricolorii” au ajuns în „sferturi”.

Eu i-am zis Tata Puiu domnului Iordănescu, fiindcă a fost ca un tată pentru acea generație. Se supără când îi zic așa, nu-i place!

Părintele Vasile Crișan:

În 1998, preotul le-a transmis fotbaliștilor să nu se vopsească în cap, „I-am certat după şi erau mucles!”, a declarat, pentru Libertatea, acum câțiva ani, părintele Crişan, care îngrijeşte 120 de copii și 80 de bătrâni, potrivit Ziarul Lumina.

„Stelea n-avea habar de religie. Nici pe Filipescu nu-l interesa. Acum a devenit habotnic cu familia, este familist convins. Citeşte Psaltirea! Unii dintre ei nu ştiau că e păcat să stea cu fete, fără să fie duşi în biserică”, povestea Crișan.

„L-am cunoscut la început pe Ilie Dumitrescu, venea la mine cu familia. Eu nu ştiu nimic despre fotbal, nici măcar când este ofsaid. Dorinel Munteanu este foarte credincios, a venit aici când a luat titlul cu Oţelul, Adi Ilie nu mai spun… ”, a adăugat părintele.

Cel mai credincios este Tata Puiu. Ţine rânduiala, ţine postul, nu e habotnic, cum spun unii. Are o familie model, şi doamna Valeria ţine rânduiala

Părintele Vasile Crișan:

Anghel Iordănescu, fostul selecționer, va fi în tribune, mâine, contra Ucrainei. Nu va ezita să sărute cruci și iconițe.

Numele celor din Generaţia de Aur se află înscris în „Cartea de Aur” a mănăstirii. Mâine este meciul de debut al tricolorilor la Euro 2024. Și ei au șansa de a intra în cartea de aur a fotbalului românesc.

Cei din Generaţia de Aur ascultă cu sfinţenie de sfaturile duhovnicului lor: „Nu fac nimic fără binecuvântare, nici măcar afaceri”.

Foto: Ziarul Lumina

  

  

Please follow and like us:
Pin Share