„Viziunea comună” a participanților la summitul pentru pace în Ucraina. Declarația, deschisă tuturor statelor membre ONU

„Viziunea comună” a participanților la summitul pentru pace în Ucraina. Declarația, deschisă tuturor statelor membre ONU

Textul comunicatului final al summitului pentru pace în Ucraina este „echilibrat” și ia în considerare „toate pozițiile fundamentale” ale Kievului, afirmă ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba, citat de Zerkalo Nedeli.

Reprezentanții celor 92 de țări prezente la summitul organizat de Elveția s-au reunit duminică dimineață pentru a găsi un consens asupra „primului pas” spre pace în Ucraina.

Comunicatul final va fi anunțat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și va putea fi semnat și de către țări care nu sunt prezente la reuniunea din resortul Bürgenstock, lângă Lucerna.

Potrivit unei declarații făcute duminică la prânz de către Dmitro Kuleba, comunicatul comun a fost finalizat. „Știm deja că unele țări, care nu au participanți la summit, efectuează o analiză internă a comunicatului comun și intenționează să i se alăture”, a spus șeful diplomației ucrainene.

Kuleba a subliniat că textul final este „echilibrat” și conține „toate pozițiile fundamentale” ale Kievului.

Accent pe Carta ONU

Anterior, agenția de presă Reuters a publicat un proiect al declarații finale de la Bürgenstock.

Participanții la summit afirmă încă de la începutul comunicatului că Rusia duce un „război” împotriva Ucrainei, nu o „operațiune militară specială”, așa cum susține Kremlinul.

„Războiul în curs al Federației Ruse împotriva Ucrainei continuă să provoace suferințe și distrugeri umane pe scară largă și să creeze riscuri și crize cu repercusiuni globale. Ne-am reunit în Elveția în perioada 15-16 iunie 2024 pentru a consolida un dialog la nivel înalt privind căile către o pace cuprinzătoare, justă și durabilă pentru Ucraina. Am reiterat rezoluțiile A/RES/ES-11/1 și A/RES/ES-11/6 adoptate de Adunarea Generală a ONU și am subliniat angajamentul nostru de a respecta dreptul internațional, inclusiv Carta Națiunilor Unite”, se arată în text.

„Acest summit a fost construit pe discuțiile purtate anterior pe baza Formulei de Pace a Ucrainei și a altor propuneri de pace care sunt în conformitate cu dreptul internațional, inclusiv cu Carta Națiunilor Unite. Am avut un schimb fructuos, cuprinzător și constructiv de diferite opinii cu privire la căile către un cadru pentru o pace cuprinzătoare, justă și durabilă, bazată pe dreptul internațional, inclusiv pe Carta Națiunilor Unite”, continuă proiectul de declarație.

Textul mai afirmă că participanții la summitul de la Bürgenstock își reafirmă angajamentul de a se opune amenințărilor sau folosirii forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice, indiferent de stat. În plus, ei se angajează pentru respectarea „principiilor suveranității, independenței și integrității teritoriale a tuturor statelor, inclusiv a Ucrainei, în cadrul granițelor lor recunoscute internațional, inclusiv în apele teritoriale, și soluționarea disputelor prin mijloace pașnice, ca principii de drept international”.

„Viziune comună” în trei aspecte cruciale

Textul continuă cu o „viziune comună” în trei aspecte cruciale, și anume împotrivirea față de amenințări nucleare sau a recurgerii la arme nucleare împotriva Ucrainei, permiterea circulației mărfurilor, „în mod complet și sigur”, în porturile din Marea Neagră și Marea Azov pentru a asigura securitatea alimentară globală și predarea tuturor prizonierilor de război, precum și a civililor și copiilor ucraineni „deportați și strămutați ilegal” în Rusia. În ceea ce privește centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de Rusia, textul prevede ca acest obiectiv că funcționeze în siguranță, sub controlul suveran deplin al Ucrainei și în conformitate cu principiile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, precum și sub supravegherea acestui organism al ONU.

„Considerăm că atingerea păcii necesită implicare și dialog între toate părțile. Prin urmare, am decis să întreprindem pe viitor pași concreți în domeniile menționate mai sus, cu angajamentul suplimentar al reprezentanților tuturor părților. Carta Națiunilor Unite, inclusiv principiile respectării integrității teritoriale și a suveranității tuturor statelor, poate și va servi drept bază pentru realizarea unei păci cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina”, încheie textul proiectului de declarație.

Întrebat de jurnaliști despre declarația omologului său saudit precum că „pacea necesită compromisuri grele”, precum și despre afirmația omologului său turc că „summitul ar fi fost orientat mai mut spre rezultate cu participarea Rusiei”, Dmitri Kuleba a declarat că nu vede „nicio problemă” și că este dispus să asculte „fiecare parte”. „Important este că aceste țări au fost prezente, și-au exprimat sprijinul pentru formula de pace, și-au exprimat sprijinul pentru eforturile Ucrainei de a restabili o pace durabilă și justă”, a comentat el.

Kievul evocă un posibil dialog cu Moscova

Kuleba a admis că Ucraina va trebui să discute într-o zi cu Rusia. „Desigur (…) înţelegem perfect că va veni un moment când va trebui să discutăm cu Rusia. (…) Dar poziţia noastră este foarte clară: nu vom permite Rusiei să vorbească cu limbajul ultimatumurilor, aşa cum vorbeşte în prezent”, a declarat el.

De altfel, Kievul ia în calcul invitarea unui reprezentant al Rusiei la următorul summit de pace pentru a i se transmite solicitările comunității internaționale. Volodimir Zelenski a semnat un ordin privind întreruperea negocierilor cu Rusia atât timp cât va fi condusă de Vladimir Putin. Ordinul a venit ca urmare a anunțului lui Putin privind anexarea a patru regiuni ucrainene la Rusia, și anume Donețk, Herson, Luhansk și Zaporojie. Cu o zi înainte de summitul din Elveția, liderul de la Kremlin i-a cerut Ucrainei să-și retragă armata din cele patru regiuni și să renunțe la ideea aderării la NATO în schimbul încheierii războiului. Zelenski a denunțat un „ultimatum în stilul lui Hitler”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat duminică dimineață că Rusia nu exclude negocierile cu Ucraina, însă va fi nevoie de garanţii pentru a asigura credibilitatea oricăror tratative.

Următorul summit de pace ar putea avea loc la Riad, capitala Arabiei Saudite. Președintele ucrainean a efectuat o vizită în Arabia Saudită chiar în ajunul summitului de la Bürgenstock.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share