Gara din România care a fost ridicată de pușcăriași. Construită cu marmură, era o mândrie pentru țară, dar puține trenuri mai ajung acum în ea

Gara din România care a fost ridicată de pușcăriași. Construită cu marmură, era o mândrie pentru țară, dar puține trenuri mai ajung acum în ea

Gara din România care era, cândva, o mândrie a Bărăganului. A fost acoperită cu marmură și ridicată de pușcăriași, dar acum puține trenuri mai trec prin ea. A apărut și într-un film.

Gara din România ridicată de pușcăriași

Uneori, istoria se ascunde în locuri neașteptate. Gări din România sunt adevărate muzee și păstrează secrete nebănuite. Este și cazul celei din Călărași, construită înainte de anul 1989, pentru care Nicolae Ceaușescu nu a făcut rabat de la calitate.

A fost tapetată cu marmură de cea mai bună calitate. Iar în 1973 a apărut în câteva secvențe din producția „Tatăl risipitor”.  Florin Rădulescu, referent de specialitate în cadrul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Călăraşi, a vorbit despre acele vremuri.

„Copil fiind, am asistat la filmarea câtorva scena în gară. Au fost aduse mai multe garnituri vechi de tren şi au fost instalaţi stâlpi de iluminat gen felinare pentru a se creiona cât mai bine atmosfera din film. Ni se părea fascinant. O serie de actori, dar şi figuranţi au filmat câteva zile la Călăraşi”, a povestit acesta, conform adevarul.ro.

La vremea aceea, Nicolae Ceaușescu dorea să transforme Călărașiul un centru industrial important pentru țară. Iar faptul că orașul este situat pe malul Borcei reprezenta un avantaj.

Astfel, fostul președinte a ordonat construirea Combinatului Siderurgic. După aceea, a fost ridicat și Combinatul de Celuloză și Hârtie, un colos industrial pentru care a fost nevoie de milioane de lei și multă forță de muncă.

Gara a fost inaugurată cu câțiva ani înainte de Revoluție

Un pol de referință economică nu ar fi putut exista fără o gară pe măsură. Astfel, gara din Călărași a fost ridicată cu câțiva ani înainte de Revoluție, în 1984. Lucrările au fost realizate cu forţă de muncă de la batalioanele disciplinare ale armatei, puşcăriaşi şi muncitori din construcții.

Clădirea, una impunătoare, ce le sfida pe altele din orașe mult mai mari a intrat în reparații capitale, deși aceasta nu avea neapărat nevoie de restaurare, menționează sursa citată anterior.

La Călărași nu mai ajung decât câteva trenuri, iar călătorii pot fi numărați pe degete. Navetiștii mai aleg acest mijloc de transport, în timp ce majoritatea locuitorilor se îndreaptă către alte variante.

Unii preferă mașinile personale, iar alții consideră mai convenabilă varianta microbuzelor și autobuzelor atunci când vine vorba despre deplasările în alte județe. Totuși, costul renovării s-a ridicat la patru milioane de euro.

Please follow and like us:
Pin Share