Negocierile de pace cu Rusia pot începe mâine, dacă se retrage din Ucraina, spune Zelenski. Concluziile summitului din Elveţia

Negocierile de pace cu Rusia pot începe mâine, dacă se retrage din Ucraina, spune Zelenski. Concluziile summitului din Elveţia

Kievul poate începe chiar mâine discuţii pentru pace cu Rusia, dacă Moscova se va retrage de pe tot teritoriul ucrainean, a declarat, duminică, 16 iunie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la finalul summitului privind pacea în Ucraina desfăşurat în Elveţia, transmite BBC.

Zelenski a declarat însă că preşedintele rus Vladimir Putin nu va pune capăt războiului şi că trebuie oprit „în orice fel putem”, fie prin mijloace militare fie prin mijloace diplomatice.

„Noi trebuie să ne facem treaba, să nu ne gândim la Rusia, să facem ce avem de făcut. Deocamdată Rusia şi liderii săi nu sunt pregătiţi pentru o pace justă. E un fapt”, a spus Zelenski, într-o conferinţă de presă din finalul summitului, citat de AFP.

Ajutorul occidental nu este suficient pentru a câştiga războiul, a adăugat el, precizând că summitul a arătat că sprijinul internaţional pentru Ucraina nu a slăbit.

Întrebat de jurnaliști dacă poziţia mai slabă a Ucrainei pe câmpul de luptă l-a forţat să ia în considerare mişcări diplomatice, Zelenski a răspuns că nu a fost cazul şi că Ucraina a vorbit întotdeauna despre pace. El a spus că prezenţa Moscovei la negocieri ar demonstra dorinţa sa de pace.

„Rusia poate începe negocierile mâine dacă se retrage din teritoriile noastre”, a declarat Zelenski, în condiţiile în care Putin a afirmat că este gata de negocieri.

În același timp, Zelenski a mai spus că Ucraina nu este „duşmanul” Chinei şi că aceasta din urmă poate ajuta ţara sa.

„Noi respectăm China şi integritatea sa teritorială, vrem ca China să facă acelaşi lucru pentru noi”, a spus Zelenski, făcând totodată apel la Beijing să se implice serios în dezvoltarea propunerilor de pace.

Concluziile summitului privind pacea în Ucraina

Summitul de pace pentru Ucraina, organizată la cererea Kievului şi la care Rusia nu a fost invitată, a avut loc sâmbătă şi duminică în staţiunea de lux elveţiană Burgenstock.

Scopul summitului a fost acela de a crea un sprijin cât mai larg posibil pentru un proces care ar putea contribui la încheierea războiului din Ucraina.

Reuniunea s-a încheiat cu zeci de ţări participante angajându-se să susţină integritatea teritorială a Ucrainei.

A fost adoptată o declarație finală care a pus pe seama Rusiei suferinţele şi distrugerile provocate de război. Declaraţia finală a fost aprobată doar de 80 din cele 93 de state participante. Între ţările care nu au susţinut declaraţia se numără Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, India şi Indonezia.

Declaraţia finală solicită restabilirea controlului ucrainean asupra centralei nucleare din Zaporojie, care este ocupată în prezent de Rusia.

De asemenea, documentul se referă la invazia Rusiei ca la un „război”, o etichetă pe care Moscova a respins-o. În plus, solicită schimbul tuturor prizonierilor şi reîntoarcea copiilor ucraineni răpiţi de Rusia.

Zelenski a mulţumit liderilor mondiali care au participat, spunând că este recunoscător că aceştia au dat dovadă de independenţă, venind în ciuda presiunilor din partea Rusiei.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share