E-számlázás: jövő hónaptól már borsos ára lehet a mulasztásoknak

E-számlázás: jövő hónaptól már borsos ára lehet a mulasztásoknak

Véget ér ebben a hónapban a viszonylag hosszas és fokozatos átállási időszak a hagyományos, papíralapú számlákról az elektronikus számlákra, és

hamarosan már következményei is lesznek annak, ha a vállalkozások nem töltik fel időben az elektronikus számlákat az adóhatóság rendszerébe.

Öt napon belül kell ezt megtegyék, ez már eddig is így volt, csak mindeddig nem kaptak pénzbírságot a mulasztók – korábban 5 munkanapon belül kellett feltöltsék az e-számlákat, majd ezt 5 naptári napra csökkentették – tájékoztatott Dimén Hunor Dénes, a Hargita Megyei Közpénzügyi Igazgatóság vezetője.

Bírságot július 1-től kaphatnak azok, akik elmulasztják feltölteni az elektronikus számlákat, vagy elkésnek vele, de azt még nem tudni, hogy a bírságot már abban a hónapban kirója-e az adóhatóság, „a rendszer majd kiadja, hogy kit és mikor és mennyire kell megbüntetni”.

A pénzbüntetés nagysága 1000-től 10 000 lejig terjed, a bírság pontos értékét meghatározza az is, hogy például mennyire nagy az érintett vállalkozás, és az áfa nagysága is. „Két- háromféle büntetés is van, amit kaphatnak, de alapjában véve 1000 és 10 000 lej között van a büntetés értéke” – mondta Dimén Hunor Dénes.

Hargita megyében mintegy 17 000 cég működik, továbbá nagyjából ugyanannyi bejegyzett magánszemély (PFA) van még, ezek mind kötelezően kell használják az e-számlázási rendszert. Működik továbbá néhány ezer egyesület is a megyében, ezek alkalmanként kell feltöltsenek elektronikus számlákat a rendszerbe.

Összesen tehát közel 40 ezerre tehető azoknak a köre, akiket érint az e-számlázási kötelezettség Hargita megyében.

„Nagyon kevés kivétellel már mindenki használja. Akik még nem, valószínűleg technikai problémák miatt nem tudják még használni – voltak például olyan gondok, hogy a felhős aláírás nem működött. De szerintem július elsejéig biztos, hogy mindenki beáll a sorba és feltölt mindent, amit fel kell töltsön” – fogalmazott a megyei közpénzügyi igazgatóság vezetője.

Bírja a terhelést a rendszer, kezdetben ugyan voltak problémák, de akkor azért akadozott, mert mindig, amikor valaki problémát jelzett, a technikusok azonnal belenyúltak a rendszerbe, így a javítások miatt sem volt zökkenőmentes a működése.

De most már úgy látja, hogy rendben működik – válaszolta a működéssel kapcsolatos kérdésünkre Dimén Hunor Dénes.

Az elektronikus számlázás idén, január 1-től vált kötelezővé, ám akkor még több hónapja volt az érintetteknek arra, hogy elkezdjék használni az Egyéni Virtuális Teret (SPV – Spațiul Privat Virtual) és feltöltsék a számlákat a rendszerbe.

A kötelezettség a jogi személyek által más jogi személyeknek kiállított számlákra vonatkozik – tehát például amikor egy cég egy másik cégnek számláz –, de ez a legkisebb vállalkozási formákra, például az egyéni vállalkozásokra is kiterjed.

Please follow and like us:
Pin Share