LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 845 | Ucraina anunță că 12.000 de civili au murit în război. Ce urmează după summitul pentru pace din Elveția

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 845 | Ucraina anunță că 12.000 de civili au murit în război. Ce urmează după summitul pentru pace din Elveția

Oficialii din mai multe țări vor organiza întâlniri pe tema siguranței nucleare, securității alimentare și întoarcerii complete a prizonierilor de război și a civililor ținuți în captivitate de Rusia. Dintre cele zece puncte ale planului semnat la finalul summitului de pace din Elveția, acestea sunt considerate ca fiind cele mai importante pentru toate țările. În timpul discuțiilor de la summitul de săptămâna trecută, procurorul general al Ucrainei, Andrei Kostin, a declarat peste 12.000 de civili, inclusiv 551 de copii, au murit de la începutul războiului.

07:5517-06-2024

Biroul lui Zelenski pregătește următorii pași diplomatici după summitul de pace din Elveția

Miniștrii și consilierii din diferite țări vor organiza noi întâlniri pe tema celor trei puncte ale planului de pace al Ucrainei, discutate la summitul pentru pace de la Burgenstock, Elveția, din 15-16 iunie, a anunțat Biroul prezidențial ucrainean, relateazî The Kyiv Independent.

În loc să se concentreze pe toate domeniile planului de pace în 10 puncte al Ucrainei, delegațiile participante la summit au discutat trei dintre acestea, care au fost considerate ca având un mare interes pentru țările din întreaga lume: siguranța nucleară, securitatea alimentară și întoarcerea completă a prizonierilor de război și a civililor ținuți în captivitate de Rusia.

„Următorii pași constau în organizarea de discuții tematice pe fiecare punct la nivel de miniștri și consilieri. Avem deja disponibilitatea corespunzătoare pentru organizarea lor din partea mai multor țări”, a scris pe Facebook șeful adjunct al biroului lui Zelenski, Ihor Zhovka.

Potrivit acestuia, Franța, Cehia, Turcia, Turcia, Kenya, Arabia Saudită, SUA, Norvegia, Polonia, Canada, Canada, Qatar, Chile, Finlanda, Olanda, Germania și Marea Britanie și-au exprimat disponibilitatea de a participa la discuții.

După reuniunile tematice, „mergem către cel de-al doilea summit care ar trebui să pună bazele unei păci durabile și juste”, a afirmat Zhovka.

Optzeci de țări, inclusiv Ucraina, și patru instituții europene au semnat comunicatul final comun al summitului de pace pe 16 iunie.

Planul include 10 condiții care, potrivit Kievului, trebuie îndeplinite pentru a exista o pace sigură și durabilă. Printre acestea se numără, în principal, retragerea completă a trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean, securitatea nucleară, securitatea alimentară, întoarcerea tuturor prizonierilor de război, justiție pentru crimele de război, precum și protecția mediului și prevenirea escaladării războiului.

07:3217-06-2024

Peste 12.000 de civili au murit de la începutul războiului, spune procurorul general al Ucrainei

Procurorul general al Ucrainei, Andrei Kostin, a declarat, în timpul Summit-ului pentru Pace din Elveția, că, potrivut datelor confirmate, peste 12.000 de civili, inclusiv 551 de copii, au murit de la începutul războiului, relatează Ukrainska Pravda.

Kostin a precizat că acest bilanț se bazează doar pe datele confirmate.

De asemenea, el a spus că ofițerii de aplicare a legii au documentat aproape 130.000 de cazuri de crime de război comise de ocupanții ruși, inclusiv 301 cazuri de violență sexuală.

În același timp, comisarul Radei Verkhovna pentru drepturile omului, Dmitri Lubineț, a afirmat că toate persoanele care se află în captivitate în Rusia sunt supuse torturii sistematice. Există confirmarea a cel puțin 14.000 de astfel de cazuri, a precizat oficialul.

Declarațiile au fost făcute în timpul unui panel de discuții denumit „Dimensiunea umanitară. Eliberarea prizonierilor și deportaților”.

22:5016-06-2024

Statul Major: 88 de ciocniri de lupte pe linia frontului, între ruși și ucraineni

Un număr de 88 de lupte au avut loc de-a lungul liniei frontului, forțele ruse atacând cel mai activ sectorul Pokrovsk, din Donețk, unde sunt în desfășurare peste zece atacuri, a transmis Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, duminică, 16 iunie, transmite Ukrinform.

Duminică, armata rusă și-a intensificat operațiunile ofensive și de asalt, căutând modalități de a trece prin liniile de apărare ucrainene și încercând să îndepărteze forțele ucrainene din pozițiile lor, potrivit Statului Major.

În sectorul Harkov, trupele ruse au atacat de două ori în zona Vovcensk. Soldații ucraineni au respins cu succes un atac, în timp ce altul este în desfășurare. Din regiunea rusă Belgorod, rușii au tras 16 rachete spre Vovchanski.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share