A jelentéktelenség szintjén az ellenzéki magyar pártok Borboly szerint

A jelentéktelenség szintjén az ellenzéki magyar pártok Borboly szerint

Több mint egy héttel a helyhatósági és az európai parlamenti választások után értékelte a sajtónak a csíkszéki eredményeket Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke. Mint mondta, az 51,75 százalékos részvétellel a csíki térség hozzá tudott járulni ahhoz, hogy az EP-választáson nettó szavazatokat tudjanak biztosítani az 5 százalékos küszöb teljesítéséhez.

Csíkszéken az RMDSZ európai parlamenti jelöltjeire 89, a szövetség megyetanácselnök-jelöltjére 85, míg a megyei önkormányzati képviselőjelöltjeire 81 százalékban szavaztak a polgárok

– hangzott el.

Tizenegy csíki községben kizárólag a szövetség jelöltjeiből áll össze az önkormányzati képviselőtestület, ezek: Csíkrákos, Madéfalva, Csíkszentimre, Csíkdánfalva, Csíkszenttamás, Csíkkozmás, Csíkszentsimon, Csíkszentkirály, Karcfalva, Tusnád és Kászonaltíz.

Borboly szerint, noha ezeken a településeken nem is voltak más jelöltek, úgyis sikerült a mozgósítás, illetve a jelentős arányú részvétel.

Érdekes helyzet Csíkszentmártonban

A csíkszéki helyi önkormányzatokban 31-gyel több képviselői helyet szerzett az RMDSZ, mint négy éve.

Két települést külön is kiemelt: Balánbányát, ahol a 13 helyi tanácsosból 7 a szövetséget képviseli, és jelentős számú román lakosság is szavazott az RMDSZ listáira, illetve Gyimesbükköt, amely Bákó megyében van, de az ottani RMDSZ-szervezet a csíki területi szervezethez tartozik. Ott nemcsak a szövetség polgármesterjelöltje újrázott, hanem a képviselő-testületben is többsége van az RMDSZ-nek, mivel ott is kaptak támogatást a román szavazóktól.

Csíkszéken a közigazgatási egységek túlnyomó részét ezután is RMDSZ-es polgármester vezeti, Tusnádfürdőn és Balánbányán a szövetség által támogatott független jelöltek nyertek.

Érdekes helyzet állt elő Csíkszentmártonban, ahol az RMDSZ jelöltjét legyőzte a függetlenként induló Potyó Judit, aki viszont korábban a helyi RMDSZ-es jelöltállításkor maradt alul, akárcsak négy éve a csíkszentgyörgyi Réti Zsófia. Borboly szerint a választók ezt „helyretették”, és ahogy a csíkszentgyörgyi polgármester korábbi győzelme után most már az RMDSZ-t képviseli, valószínűleg ez lesz helyzet Csíkszentmártonban is.

Mint mondta, ahol az RMDSZ veszít, ott tisztújítást kell tartani, és ő mint területi elnök Potyó Juditot nevesíti a helyi szervezet ideiglenes elnökének.

Erősödött a megyei tanács RMDSZ-frakciója

Megemlítette Csíkcsicsó helyzetét is, ahol a korábban a Magyar Polgári Párt színeiben két mandátumot nyerő Péter Lukács polgármester és a képviselőtestület jelentős része most az RMDSZ színeiben győzött. Hangsúlyozta, külön örül annak, hogy fiatalokat is érdekeltté lehet tenni a választásokon történő részvételre, és itt van tartaléka a szövetségnek.

Hargita Megye Tanácsának képviselőtestületében öttel növekedik az RMDSZ-frakció létszáma,

a korábban más magyar pártokra leadott szavazatok jelentős részét ott most a szövetség jelöltjei kapták.

Ez azt mutatja, hogy újra kell gondolni a magyar–magyar együttműködést, mert már a jelentéktelenség szintjére csökkent az ellenzéki magyar pártok súlya, és lehet, hogy a magyar–magyar összefogást Székelyföld és a szórvány szintjén kellene kiépíteni – vélekedett a területi elnök.

Please follow and like us:
Pin Share