Bicicletă eliptică sau staționară- cu care poți să slăbești mai ușor

Bicicletă eliptică sau staționară- cu care poți să slăbești mai ușor

Alegerea între o bicicletă eliptică sau una staționară depinde de obiectivele fiecărei persoane, de preferințele personale și nevoile specifice. Descoperă mai multe despre fiecare tip de bicicletă și care dintre ele ar fi ele mai potrivită atunci când vrei să slăbești mai repede.

Ce este bicicleta eliptică

Bicicleta eliptică este un aparat de fitness folosit pentru exerciții cardiovasculare, care combină mai multe tipuri de exerciții într-un mod care minimizează impactul asupra articulațiilor.

Acest tip de bicicletă are două pedale pe care utilizatorul își plasează picioarele și care se mișcă într-o mișcare eliptică (ovală). De obicei, are două mânere mobile pe care utilizatorul le apucă cu mâinile, sincronizate cu mișcarea pedalelor.

Implică atât partea inferioară a corpului (picioare, gambe, coapse), cât și partea superioară (brațe, umeri, piept) datorită mânerelor mobile. Antrenamentul pe bicicleta eliptică poate crește ritmul cardiac și poate îmbunătăți capacitatea cardiovasculară și rezistența musculară.

Bicicleta eliptică poate fi folosită de persoane de toate vârstele și nivelele de fitness. Este populară în sălile de sport, dar și ca echipament pentru acasă datorită versatilității și eficienței sale.

Ce beneficii are bicicleta eliptică

Îmbunătățește rezistența și capacitatea cardio

Exercițiul cardio este o parte cheie a unei rutine de exerciții echilibrate. Când faci exerciții cardio, inima și plămânii trebuie să lucreze mai mult pentru a oferi mușchilor mai mult sânge și oxigen.

Aparatul eliptic vă permite să obțineți un antrenament cardio bun, care vă poate întări inima, plămânii și mușchii.

Pe o bicicletă eliptică, puteți efectua atât antrenament pe interval de intensitate ridicată, cât și antrenamente cardio în stare de echilibru.

Arde multe calorii

Dacă sunteți în căutarea unei modalități de a vă accelera arderea caloriilor într-un timp scurt, eliptica poate fi o soluție.

În funcție de cât cântăriți, acest aparat cardio poate arde aproximativ 270-400 de calorii în 30 de minute.

Limita inferioară a intervalului reprezintă o persoană care cântărește 56 kg, în timp ce limita superior este pentru cineva care cântărește 84 de kg.

Arderea mai multor calorii decât consumați vă poate ajuta să pierdeți în greutate. Pentru a vă stimula arderea caloriilor, luați în considerare creșterea intensității antrenamentelor eliptice.

Pune mai puțină presiune asupra articulațiilor

Când eliptica a apărut, în anii 1990, alergătorii cu probleme la articulații s-au bucurat la gândul că își pot antrena sistemul cardiovascular în timp ce eliberează o parte din presiunea asupra articulațiilor.

Genunchii, gleznele, șoldurile și alte articulații pot fi sub presiune atunci când alergați sau faceți alte exerciții cardio cu impact puternic. Deoarece picioarele nu se ridică niciodată de pe pedale cu o eliptică, această mașină oferă un antrenament cardio cu impact redus.

Un studiu din 2014 a arătat că un antrenament eliptic suportă semnificativ mai puțin greutate decât alte exerciții cardio, cum ar fi alergarea, joggingul și antrenamente similare

Antrenează și partea superioară și partea inferioară a corpului

O bicicletă eliptică cu mânere este una dintre puținele aparate cardio care pot oferi atât un antrenament pentru partea superioară, cât și pentru cea inferioară.

Cheia pentru maximizarea beneficiilor sale pentru partea superioară a corpului este să distribuiți greutatea și rezistența în mod uniform. Cu alte cuvinte, mișcați-vă brațele la fel de repede cum vă mișcați picioarele.

Arde grăsimea corporală

Având în vedere că arderea de calorii asociată cu o eliptică este mai mare decât cea a altor aparate cardio, cum ar fi bicicleta staționară, vă poate ajuta să pierdeți din grăsimea corporală într-o perioadă mai scurtă de timp.

Pentru a maximiza arderea grăsimilor, încercați să vă concentrați pe intensitatea și durata antrenamentelor.

Nu încetați să vă mișcați picioarele în timpul perioadelor de recuperare. Continuați să mișcați pedalele, chiar dacă într-un ritm mai lent.

Îmbunătățește echilibrul

Dacă stai drept și eliberezi mânerele eliptice, poți să-ți lucrezi mușchii de bază și să lucrezi la echilibru.

Asigurați-vă că rezistența și înclinarea sunt setate la niveluri gestionabile, astfel încât să puteți utiliza mașina eliptică în siguranță, fără a utiliza mânerele.

Oferă o varietate de opțiuni

Aparatele eliptice oferă, de obicei, o varietate de rutine de exerciții preprogramate care imită urcarea dealurilor, antrenamentul pe intervale și alte opțiuni personalizabile care vă ajută să obțineți tipul de antrenament dorit, arată healthline.com.

Ce este bicicleta staționară

Bicicleta staționară este un aparat de fitness destinat exercițiilor cardiovasculare și antrenamentului de rezistență, care imită funcționalitatea unei biciclete obișnuite, dar este utilizată în interior. Este ideală pentru antrenamentele de acasă sau în sălile de sport.

Tipuri de biciclete staționare:

Bicicleta staționară verticală: Asemănătoare unei biciclete obișnuite, cu un scaun înalt și pedale poziționate direct sub utilizator.
Bicicleta recumbentă: Are un scaun cu spătar și pedale plasate în fața utilizatorului, oferind o poziție mai relaxată și suport suplimentar pentru spate.
Bicicleta de spinning: Proiectată pentru antrenamente de intensitate ridicată, cu un scaun și ghidon ajustabile, permițând poziții variabile pentru diferite tipuri de antrenament.

Ce beneficii are bicicleta staționară

Un bun atrenament cardio

Ca și în cazul bicicletei eliptice și exercițiile pe o bicicletă staționară, întăresc inima, plămânii și mușchii. De asemenea, îmbunătățesc fluxul de sânge și oxigen în corp. Acest lucru, la rândul său, poate aduce beneficii sănătății în mai multe moduri, inclusiv:

îmbunătățirea memoriei și a funcționării creierului
tensiune scazuta
somn mai bun
niveluri îmbunătățite ale nivelului zahărului din sânge
un sistem imunitar mai puternic
stare de spirit mai bună
niveluri mai scăzute de stres
mai multă energie

Poate ajuta la pierderea in greutate

În funcție de intensitatea antrenamentului și de greutatea corporală, puteți arde peste 600 de calorii pe oră cu un antrenament cu bicicleta staționară. Acest lucru face ca ciclismul în interior să fie o opțiune excelentă de antrenament pentru arderea rapidă a caloriilor.

Arderea mai multor calorii decât consumați este cheia scăderii în greutate.

Arde grăsimea corporală

Antrenamentul la o intensitate mare ajută la arderea caloriilor și la construirea puterii, ceea ce, la rândul său, poate duce la pierderea grăsimilor.

Un studiu din 2010 a descoperit că ciclismul în interior, combinat cu o dietă săracă în calorii, a fost eficient în reducerea greutății corporale și a grăsimii corporale la participanții la studiu. De asemenea, a fost eficient în scăderea nivelului de colesterol și trigliceride. Participanții au mers cu bicicleta timp de 45 de minute de trei ori pe săptămână și au consumat 1.200 de calorii pe zi timp de 12 săptămâni.

Află mai multe și despre beneficiile exercițiilor fizice în aer liber.

Oferă un antrenament cu impact redus asupra articulațiilor

Un antrenament cu bicicleta staționară este un antrenament cu impact redus, care folosește mișcări mai liniare pentru a întări oasele și articulațiile, fără a pune prea multă presiune asupra lor. Acest lucru îl face o opțiune bună de antrenament pentru persoanele cu probleme articular.

Întărește picioarele și mușchii inferiori ai corpului

Mersul pe o bicicletă staționară poate ajuta la creșterea forței picioarelor și a părții inferioare a corpului.

Permite antrenament pe intervale

Antrenamentul pe intervale vă permite să alternați sesiuni scurte de exerciții intense cu intervale mai lungi de exerciții mai puțin intense. Acest tip de antrenament vă poate ajuta să ardeți mai multe calorii în mai puțin timp.

Bicicletele staționare permit niveluri variate de rezistență, astfel încât să vă puteți antrena la intensități scăzute, medii sau mari.

Bicicleta eliptică sau staționară – cu care poți slăbi mai ușor?

Așa cum am putut vedea, ambele variante de biciclete au beneficii pentru sănătate și ajută la arderea caloriilor și a stratului de grăsime corporală.

Totuși, dacă te întrebi ce să alegi – bicicletă eliptică sau staționară – iată ce spun specialiștii:

Când este folosită la intensitate mare, o bicicletă staționară arde puțin mai multe calorii decât eliptica, ceea ce o face o alegere mai bună pentru cei care încearcă să slăbească. Cu toate acestea, eliptica vă ajută să vă întăriți atât partea superioară, cât și cea inferioară a corpului.

Ambele aparate de fitness sunt considerate a fi unele cu impact redus, ceea ce le face ideale pentru cei cu probleme articulare. Eliptica suportă mai bine greutatea decât bicicleta staționară, așa că poate ajuta la îmbunătățirea densității osoase. Dar dacă aveți dureri de genunchi, șold sau glezne, bicicleta staționară ar putea fi o alegere mai bună pentru a face un antrenament cardiovascular fără a stresa articulațiile.

Indiferent de aparatul pe care îl alegeți, este important să lucrați pentru a obține ritmul cardiac în zona țintă specifică, potrivit Asociației Americane a Inimii. Pentru a calcula ritmul cardiac maxim, scădeți vârsta din 220. Încercați să obțineți un ritm cardiac de la 50% până la 85% din ritmul cardiac maxim, în funcție de intensitatea antrenamentului.

De exemplu, dacă aveți 40 de ani, atunci ritmul cardiac maxim este de 180 de bătăi pe minut (bpm). În timpul antrenamentului, ritmul cardiac ar trebui să fie între 90 și 153 bpm. Dacă este mai jos decât atât, poți forța un pic mai mult. Dacă este prea mare, reduceți intensitatea.

Dacă nu vă puteți decide ce să alegeți – bicicletă eliptică sau staționară, puteți utiliza oricare dintre aparate, sau chiar alternativ, pentru a obține un antrenament cardio eficient.

Sursă foto -123rf.com

  

  

Please follow and like us:
Pin Share