Cinci copii au fost bătuți, exploataţi prin muncă și puși să stea cu orele în genunchi de o fundație din Botoșani

Cinci copii au fost bătuți, exploataţi prin muncă și puși să stea cu orele în genunchi de o fundație din Botoșani

Mai mulți membri ai unei fundații din municipiul Botoșani sunt acuzați că au racolat cel puțin cinci copii, pe care îi puneau la munci grele și activități de cult. Faptele s-au petrecut pe parcursul a doi ani, copiii fiind bătuți și ținuți cu orele, în genunchi, dacă refuzau cultul religios al șefului fundației, anunță luni, 17 iunie, Poliția Română.

În acest caz, polițiștii au făcut ieri, 16 iunie, 8 percheziții domiciliare în județul Botoșani. Două persoane au fost reținute pentru 24 de ore, iar alte trei au fost plasate sub control judiciar.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2022 – 2024, unul dintre suspecți, administrator al unei fundații din municipiul Botoșani, a recrutat minori, beneficiari ai unor măsuri de ocrotire, pe care i-a adăpostit într-un centru rezidențial aparținând fundației, „în scopul exploatării prin muncă, dar și pentru obținerea și folosirea în interes propriu a unor donații (cu precădere din străinătate) constând în sume de bani și bunuri”.

Copiii, puși la descărcat TIR-uri și să stea 8 ore în genunchi

Administratorul fundaţiei și angajaţii sunt acuzați că au agresat în mod repetat, atât fizic cât și psihic, cinci copii. Minorii erau exploatați prin muncă și obligați să stea în genunchi timp de cinci până la opt ore, „punându-le astfel în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală”.

„Totodată persoana cercetată, folosindu-se de autoritatea pe care o avea față de victime (instituționalizate în cadrul fundației) le-ar fi obligat să ia parte, de mai multe ori pe săptămână, la serviciile religioase ale cultului bisericii din care face parte și să îndeplinească anumite acte religioase legate de exercitarea acestui cult. În cazul în care minorii ar fi refuzat, ar fi fost supuși unor agresiuni fizice și psihice”, potrivit anchetatorilor.

În aceeași perioadă, doi dintre inculpați au transportat minorii în diferite locații din județul Botoșani, iar prin abuz de autoritate, i-au obligat să presteze munci dificile în folosul administratorului fundaţiei şi familiei sale.

Minorii erau obligați să facă munci ca: manipularea unor motostivuitoare pentru descărcarea tirurilor cu marfă, dezmembrarea unui acoperiș, ridicarea și transportarea de materiale de construcții folosite la edificarea unui imobil, renovarea acoperișului unei bisericii, activități de îngrijirea animalelor, montaj de pavele.

Duminică, în urma perchezițiilor, doi suspecți au fost reținuți pentru 24 de ore, pentru trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului și supunerea la muncă forțată sau obligatorie, unul dintre ei fiind urmărit penal și pentru infracțiunea de împiedicarea exercitării libertății religioase.

În cursul zilei de luni, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Botoşani, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor reţinuţi, pentru o perioadă de 30 de zile.

De asemenea, față de alte trei persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului, a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share