Traian Băsescu comentează scenariul Ciucă-Ciolacu contracandidați la prezidențiale. „Ar fi un semn de prostie”

Traian Băsescu comentează scenariul Ciucă-Ciolacu contracandidați la prezidențiale. „Ar fi un semn de prostie”

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a comentat, duminică seara, diverse scenarii la alegerile prezidențiale, ale căror protagoniști sunt Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Mircea Geoană. Potrivit lui Băsescu, varianta ca Ciucă și Ciolacu să fie contracandidați ar fi „un semn de prostie”, în timp ce „varianta garantat câștigătoare e Ciucă președinte, Ciolacu premier”.

„Liberalii nu au niciun interes în septembrie”

În primul rând, a remarcat Traian Băsescu, PSD și PNL nu au stabilit nici acum un candidat la Cotroceni, nici nominalizarea premierului. Mai mult, coaliția nu este pe aceeași linie nici în privința datei alegerilor prezidențiale, social-democrații dorind scrutinul în decembrie, în timp ce liberalii ar prefera luna decembrie

„Cele două partide nu reușesc să stabilească cine da președintele, cine da premierul. Asta e clar. Pe urmă, cele două partide nu reușesc să stabilească când vor fi alegerile, în septembrie sau în decembrie cum e normal. Ciolacu vrea în septembrie că atunci se măresc pensiile, iar el fiind socialist convins știe că atunci când dai un ban, iei un vot, liberalii nu au niciun interes să se facă prezidențiale în septembrie, pentru că mărirea pensiilor nu e lipită și de ei, ci strict de PSD, care a promovat în fiecare seară minunea recalculării pensiilor din septembrie”, a declarat Băsescu la Digi 24.

„Ca premier, Ciolacu are putere, are tot”

„Ciolacu ar candida mizând că dacă da un ban la electorat și nu-s puțini, sunt 3.5 milioane care vor avea pensiile mărite, va primi în schimb voturi. PNL vrea în decembrie, pentru că ar vrea să-l vadă pe Ciolacu anunțând măsurile de reducere a deficitului bugetar. Aceste calcule îi împiedică să ajungă la o concluzie. Părerea mea, Ciolacu ar face o greșeală să candideze. Ca premier are putere, are tot”, a declarat Traian Băsescu.

La Cotroceni „e plictisitor, mai ales când stai zece ani”

Fostul președinte a opinat că „e mai atractivă” funcția de prim-ministru decât cea de președinte al țării, prima fiind mai în folosul cetățenilor, axată pe o agendă internă diversă și dinamică. În schimb, la Cotroceni, e mai „plictisitor mai ales când stai zece ani”, a spus Traian Băsescu.

„Vă zic din experiență, uitați-vă că azi, ieri le spunea – sunt premier, eu stabilesc septembrie pentru alegeri. Asta e premierul, chiar dacă nu-i avizează MJ, MAI hotărârea, premierul are dreptul să zică:  am aprobat hotărârea la minister. Acum, ce vrea să facă el cu Palatul Cotroceni și cu puterea de la Palatul Victoriei, se pot face mai multe pentru popor de la Palatul Victoria, decât de la Cotroceni. Cotroceni e despre politică externă și securitatea țării. La Palatul Victoriei toată problematica economică, investiții, reglementări. Cred că e mai atractiv să fii la Victoriei, decât la Cotroceni. Uneori e plictisitor mai ales când stai zece ani”, potrivit fostului președinte.

Șicane între Palatul Victoria și Palatul Cotroceni

Traian Băsescu a subliniat că atât Palatul Victoria cât și Palalatul Cotroceni „au plusuri și minusuri” și că există oricând riscul unor șicane reciproce, așa cum a pățit și el în mandat. „Și Palatul Victoria poate să-l șicaneze pe președinte – îi taie banii de deplasări, de întreținere a clădirii. Sau mai rău, lucru care mi s-a întâmplat mie, după instalarea guvernului Ponta să ai un MAE care are politică externă ostilă președintelui. Ambele palate au minusuri și plusuri. Dacă vrei să faci ceva pentru țară, în primul rând poți să faci de la Palatul Victoria”, a spus Băsescu.

Fostul șef al statului a opinat că un tandem Nicolae Ciucă-Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale ar fi soluția, cel puțin el nu vede alta, dar rămâne chestiunea deciderii cine va merge la Cotroceni și cine la Guvern. „Aici va fi soluția. Să vorbim fără patimă politică – nu mă suspectați. Nici nu văd altă soluție. Problema e ca ei să ajungă la concluzia – care la Cotroceni, care la Palatul Victoria”, a spus el.

„Toată lumea spune: Băsescu a avut zece ani la Cotroceni, așa e, dar am avut patru ani cu guvern ostil, guvernul Tăriceanu, și doi ani și jumătate cu Ponta. Șase ani și jumătate am fost în confruntare cu guvernul. Ce vreau să spun e că marea greșeală ar fi să nu se înțeleagă, să se confrunte”, a adăugat el. Traian Băsescu a mai spus că alianța de dreapta nu e „pregătită să facă o opoziție solidă” și că nu vede cum USR, PMP și Forța Dreptei ar mai avea încredere în liberali.

Mircea Geoană, fără șanse, în toate variantele

În privința succesului unei candidaturi a secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în caz că PSD și PNL vor avea candidați separați, Băsescu a declarat: „Dacă cele două partide candidează separat tot n-are șanse. Gândiți-va că-n turul 2 se unesc. Candidați separat în turul 1. Unul din ei intră în turul 2 și acolo cel care intră – Ciolacu sau Ciucă va primi susținerea ambelor partide. Mașinăria de partid va conta vital. Specificul prezidențialelor e că mășinăria de vot e foarte bine mobilizată la prezidențiale, e ca la locale”.

Întrebat dacă, în cazul unei înțelegeri între PNL și PSD, Mircea  Geoană ar avea șanse, Băsescu a răspuns: „Nu are șanse. Am văzut anii trecuți că în turul 2 nu se votează PSD. Eu sper să fie inteligenți și în turul 2 să-l aibă pe Ciucă, nu pe Ciolacu”. În opinia sa, „varianta garantat câștigătoare e Ciucă președinte, Ciolacu premier”. Nici varianta Mircea Geoană în tandem cu Marcel Ciolacu nu ar fi câștigătoare, a spus Băsescu, precizând că „dacă cele două partide acționează corect, n-are nimeni nici o șansă”.

Ciolacu și Ciucă contracandidați, „un semn de prostie”

Fostul președinte a mai spus că „ar fi un semn de prostie” ca Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă să fie contracandidați la prezidențiale, dar nu mizează pe inteligența ambelor partide pentru o înțelegere ci mai degrabă pe „interese”. „Pe interese, că inteligenți nu-s nici unii, nici alții. Nici măcar școala n-o au toată unii din ei. Cu liceul terminat târziu. Nu-i suspectez de inteligență, dar de experiență da. Vor ști că, decât să piardă, mai bine fac concesii”, a spus Băsescu.

Fostul președinte a comentat scurt și anunțul făcut de primarul din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, care a obținut un al doilea mandat la alegerile din 9 iunie și care urmărește și o candidatură la Cotroceni. „Constituția îi garantează dreptul să candideze. În plus, are șansă, e credibilă când vorbește. Probabil și meseria de ziaristă o ajută”, a spus el.

Please follow and like us:
Pin Share