România, sub alerte de ploi puternice și inundații, a fost emis cod roşu. Lista actualizată a zonelor în care se pot produce viituri. Update

România, sub alerte de ploi puternice și inundații, a fost emis cod roşu. Lista actualizată a zonelor în care se pot produce viituri. Update

Ultima duminică de septembrie vine cu vreme rece şi precipitaţii abundente în aproape toată ţara, iar meteorologii au actualizat codurile de vreme rea. Cantităţile de apă vor ajunge izolat şi la 100 de litri pe metru pătrat.

Update. Meteorologii au emis cod roşu

Meteorologii ANM au actualizat duminică dimineaţă informările de ploi şi intensificări ale vântului, emiţând trei avertizări, valabile până pe 1 octombrie, la ora 10.

Cea mai importantă dintre ele este codul roşu emis pentru judeţul Galaţi, care duminică noapte se va afla sub avertizare de ploi torenţiale şi abundente, cu cantităţi de apă de 40-50 l/mp, iar în partea de centru şi de vest a judeţului e posibil să se atingă 80-100 l/mp. Avertizarea pentru harta de mai jos este pentru intervalul duminică, ora 20.00 – luni, ora 10.00.

Harta avertizărilor ANM valabilă de duminică, de la ora 20.00, până luni, la ora 10.00

Meteorologii au emis şi o atenţionare Cod galben, valabilă de luni, de la ora 10, până marţi, 1 octombrie, tot la 10. Sunt prognozate ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului, în Moldova, Dobrogea, centrul şi estul Munteniei. Cantităţile de precipitaţii vor fi de 25-40 l/mp şi izolat peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 50-70 km/h.

Cod portocaliu rămâne în vigoare cel puţin până luni dimineaţă

Primul cod portocaliu a intrat în vigoare duminică dimineaţă la ora 8 şi cuprinde sudul Transilvaniei şi cea mai mare parte a Olteniei şi Munteniei, inclusiv municipiul Bucureşti, unde meteorologii prognozează perioade cu ploi surte şi abundente.

Valabilitatea acestui cod este până duminică seara, la 20, după care frontul atmosferic se va muta în totalitate desupra jumătăţii de est a României. Moldova, Dobrogea, estul Transilvaniei şi cel al Munteniei se vor afla sub avertizare cod portocaliu de ploi torenţiale şi abundente şi intensificări ale vântului, de duminică seara de la ora 20, până luni dimineaţa la ora 10.

“Punctul critic al acestui episod de instabilitate îl reprezintă ziua de duminică, duminică spre luni și luni. De marți intrăm într-o ameliorare din prisma cantităților de precipitații și a ariei acestora”, spune directorul ANM, Elena Mateescu.

“În partea de sud a României, pe baza datelor analizate până acum, considerăm că în sectorul județelor Teleorman, Argeș, Vâlcea, București, Ilfov, dar și Dâmbovița ar putea să fie instituit codul roșu.

Au fost transmise toate măsurile specifice privind managementul intervențiilor în situațiile generate de fenomene meteorologice extreme. Toți prefecții din România au fost prezenți.”, avertiza directorul ANM, după şedinţa de la Guvern, de vineri.

Cod portocaliu de posibile inundaţii, emis de hidrologi

În paralel cu avertizările meteorologilor, de duminică de la ora 10 a intrat în vigoare un cod portocaliu emis de hidrologi, valabil pentru râuri din bazinele hidrografice Olt, Mureş, Argeş, Vedea, Ialomiţa, Prahova şi Buzău. De duminică seară acest cod portocaliu se va extinde şi asupra unor râuri din bazinele hidrografice Prut, Siret, Bahlui, Bârlad şi pe râuri din Dobrogea.

Hidrologii se tem de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici,având ca efecte posibile inundaţii locale şi creşteri ale debitelor, în anumite zone existând probabilitatea depăşirii cotelor de apărare. De asemenea, autorităţile se declară pregătite pentru maximul viiturii pe Dunăre în ţara noastră, preconizat pentru prima parte a săptămânii viitoare.

“Zonele cu risc mare, în această perioadă sunt Galaţi şi Vaslui deoarece pot fi afectate din nou, chiar dacă ordinea producerii fenomenelor este de la Vestul ţării către Est”, spune ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Codul portocaliu de inundaţii intrat în vigoare duminică la ora 10 va fi valabil până luni la ora 16, pe râuri din judeţele Alba, Covasna, Hunedoara, Sibiu, Braşov, Argeş, Olt, Vâlcea, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Ilfov, Ialomiţa, Buzău şi Prahova, iar de duminică de la ora 22, până luni la ora 16, vor fi sub avertizare râuri din bazinele hidrografice: Bahlui – bazin superior și afluenţi bazin mijlociu și inferior (jud. Iași), Bârlad – bazin amonte S.H. Negreşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Negreşti (jud. Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (jud. Iaşi, Vaslui și Galaţi), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (jud. Galaţi), râurile din Dobrogea (jud. Tulcea și Constanţa).

Please follow and like us:
Pin Share