Orașul din România forțat să poarte numele unui dictator. S-a spus că locuitorii au vrut această denumire, dar adevărul e altul

Orașul din România forțat să poarte numele unui dictator. S-a spus că locuitorii au vrut această denumire, dar adevărul e altul

Orașul din România forțat să poarte numele unui dictator. S-a spus că locuitorii au vrut această denumire, dar adevărul e altul. Identitatea acestui loc important a fost ștearsă pentru o perioadă de un deceniu.

Localitatea românească care a fost obligată să aibă numele unui dictator. Oamenii ar fi ales titulatura, însă realitatea e alta

Localitatea românească care a fost obligată să aibă numele unui dictator. Oamenii ar fi ales titulatura, însă realitatea e alta. Istoricii spun că cel mai drastic atac asupra acestui oraș a avut loc în urmă cu aproximativ 75 de ani.

Brașovul a purtat timp de 10 ani o denumire dată de Iosif Stalin, fostul prim-ministru al Uniunii Sovietice. Acest lucru s-a întâmplat în anul 1950 când regiunea a devenit Orașul Stalin. Rușii au denumit la acea vreme 14 orașe din toată Europa.

Legenda spune că în țara noastră ar fi luat în vizor prima oară Sibiul, însă comuniștii au considerat că nu sună bine denumirea Salam de Stalin și și-au îndreptat atenția spre altă parte a României. Așa se face că „onoarea” i-a revenit Brașovului.

Pentru a se crede că locuitorii au fost cei care au ales această variantă s-a fabricat un document prin care muncitorii cereau insistent ca oraşul să poarte denumirea de Stalin. Acest lucru a fost relatat și de ziarele vremii.

Cu toate acesta clasa muncitoare nu a fost cea care a ales numele orașului, însă trebuia să fie fericită că localitatea a primit această denumire. În anul 1950 în toată Europa de Est se „sărbătorea” instalarea comunismului și se recunoștea puterea rusească.

Brașov, denumit Orașul Stalin timp de 10 ani

Brașov a fost denumit timp de 10 ani Orașul Stalin, după ce la data de 19 august 1950 cererea apărea în ziarul Drum nou. Câteva zile mai târziu, pe 22 august 1950, era dat decretul de schimbare al numelui acestei localități.

Pe 25 august 1950 publicația locală anunța transformarea care a dus și la alte modificări mari. Pe muntele Tâmpa a fost scris din Brazi numele lui Iosif Stalin astfel încât toți locuitorii să salute această modificare.

„Dragi Tovarăşi, la iniţiativa C.F.R.-iştilor, noi, oamenii muncii din oraşul Braşov am hotărât să propunem ca numele oraşului nostru să fie schimbat dându-i-se numele marelui geniu al omenirii muncitoare, scumpului şi iubitului prieten al poporului muncitor din ţara noastră, învăţătorului şi eliberatorului nostru – marelui Stalin.

Oraşul nostru este unul dintre principalele centre industriale ale ţării; marile sale întreprinderi, ca uzinele de tractoare «Sovromtractor», ca întreprinderea metalurgică «Steagul Roşu» şi multe altele, sunt binecunoscute oamenilor muncii din întreaga ţară.

În oraşul nostru convieţuiesc frăţesc, muncind şi lucrând cot la cot, muncitorii români cu muncitorii unguri şi cu muncitori de alte naţionalităţi.

Suntem convinşi că conducerea Partidului şi Guvernului Republicii Populare Române vor satisface dorinţa noastră înflăcărată şi vor acorda oraşului nostru înalta cinste de a purta numele de Oraşul Stalin”, scria în articolul din Drum nou, conform Adevărul.

Un pensionar care a lucrat la Steagu Roșu a dezvăluit că schimbarea numelui nu a fost cerută de muncitori, ci a fost impusă de comuniștii care îi ridicau în slăvi pe ruși. Din păcate, oamenii nu vorbeau despre asta, deși știau care e adevărul.

Frica era foarte mare în rândul populației care nu avea opinii proprii. Dacă cineva aduce critici regimului comunist risca să îi fie persecutată familia, deportat sau băgat la închisoare. Orașul Brașov și-a recăpătat denumirea originală abia în 24 decembrie 1960.

Please follow and like us:
Pin Share