Cei doi scriitori români care au trăit o poveste de dragoste secretă. Viețile lor au fost pline de amar și au sfârșit trist

Cei doi scriitori români care au trăit o poveste de dragoste secretă. Viețile lor au fost pline de amar și au sfârșit trist

Otilia Cazimir a lăsat în urmă opere inestimabile. Mulți își amintesc poeziile sale, dar și alte proze. Ea era numită ”poeta sufletelor simple” și s-a făcut remarcată în special pentru poeziile pentru copii. Și totuși ce alte lucruri mai trebuie să știm despre ea?

Care a fost numele real al poetei Otilia Cazimir

În primul rând numele real al poetei Otilia Cazimir a fost Alexandrina Gavrilescu. Aceasta s-a născut pe 12 februarie, 1894, iar părinții săi erau învățători. În 1898, familia a decis să se mute la Iași, iar acolo poeta avea să trăiască o viață interesantă.

Otilia Cazimir a studiat liceul, școala generală, dar și facultatea de filosofie, însă nu și-a finalizat studiile. Aceasta avea însă să dezvolte o pasiune pentru scris, care a fost susținută de poeți de renume și prozatori la acel moment.

Unul dintre ei a fost chiar Mihail Sadoveanu. Tot el a fost și cel care a ajutat-o să își aleagă pseudonimul literar: Otilia Cazimir. Și iată că așa, numele de Alexandrina Gavrilescu a dispărut total. Când a debutat aceasta în lumea poeziilor?

În 1912, iar mai apoi au urmat numeroase colaborări cu publicații literare. În 1919 a urmat și debutul în proză, iar ulterior, faimoasa poetă a scris și un volum de poezii, traduceri și nu numai, care mai sunt citite chiar și astăzi.

Despre viața personală a poetei se știe că aceasta a avut o relație cu George Topîrceanu. Cei doi s-au cunoscut în anul 1912 și s-au și îndrăgostit tot atunci. În timp ce ea avea doar 17 ani, renumitul poet era căsătorit cu Victoria Iuga. Relația lor era însă una cât se poate de nefericită.

Otilia Cazimir și George Topîrceanu scriitorii români care au avut o relație secretă, intensă

Drept urmare, cei doi au fost căsătoriți un timp scurt. Deși aveau un copil, ambii parteneri au decis să divorțeze după câțiva ani. În ceea ce privește motivele, George Topîrceanu era pasionat de scris, iar Victoria era învățătoare, drept urmare, nu-i împărtășea pasiunea.

De asemenea, ea îi reproșa soțului ei că nu se ocupă de familie, astfel că nu a mai fost loc de împăcare. Marele poet a suferit însă pentru că nu și-a mai putut vedea fiul. Totuși, a dat o șansă relației dintre el și Otilia Cazimir.

Cei doi au format un cuplu pe ascuns multă vreme. Chiar și criticii literari erau interesați de ce se întâmplă acolo. Otilia era discretă, cei doi păstrau distanța și iată că Primul Război Mondial avea să îi țină despărțiți luni întregi.

Poetul a fost prizonier de război și a ajuns într-un lagăr. A fost eliberat doar după ce România a semnat armistițiul cu puterile centrale. În momentul în care s-au regăsit, cei doi au decis să nu se mai ascundă și să facă publică relația.

S-au mutat împreună la Iași și au fost împreună ani buni, până când George Topîrceanu a încetat din viață. Poetul suferea de cancer hepatic și a murit la doar 51 de ani, în anul 1937. Otilia nu l-a uitat însă. Aceasta a mai trăit vreme de câteva decenii, însă mereu le povestea apropiaților despre dorul și dragostea ei.

În tot acest timp poeta și-a continuat cariera literară și a păstrat doliul. Otilia Cazimir s-a stins din viață pe 8 iunie 1967, la Iași. Avea 73 de ani, iar cauza morții nu a fost cunoscută. Totuși, zvonurile spuneau că aceasta ar fi suferit de mai multe afecțiuni.

Please follow and like us:
Pin Share