Un alt lider Hezbollah eliminat de către armata israeliană. Iranul amenință că va răzbuna uciderea unui comandat al Gărzilor Revoluționare în Liban

Un alt lider Hezbollah eliminat de către armata israeliană. Iranul amenință că va răzbuna uciderea unui comandat al Gărzilor Revoluționare în Liban

Nabil Qaouk, înalt responsabil al Hezbollah, a fost ucis într-o lovitură aeriană a Forțelor de Apărare ale Israelului, sâmbătă, în suburbia Dahiyeh din Beirut, a anunțat IDF duminică dimineață, continuându-și campania de eliminare a conducerii grupării teroriste din Liban.

Israelul elimină un alt lider Hezbollah

Potrivit IDF, Qaouk era comandantul „unității de securitate preventivă” a Hezbollah și un membru important al consiliului central al grupării teroriste. El era considerat apropiat de conducerea Hezbollah „și era direct implicat în avansarea atacurilor teroriste împotriva statului Israel și a cetățenilor săi, inclusiv în ultimele zile”, a adăugat armata.

După ce s-a alăturat Hezbollah în anii 1980, Qaouk a deținut diverse funcții de conducere, inclusiv șef adjunct și șef al Regiunii de Sud pentru Consiliul Executiv și vicepreședinte al Consiliului Executiv. El a fost o prezență frecventă în mass-media, fiind reprezentantul Hezbollah în comunitatea șiită și oferind comentarii cu privire la chestiuni politice, militare și strategice.

Mass-media care simpatizează cu Hezbollah au raportat că Qaouk a fost ucis în Dahieh, o suburbie din sudul Beirutului. El era adjunctul lui Safi Al-Din, care este poziționat pentru a-i succeda lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah care a fost eliminat vineri.

Acest asasinat sugerează că și oficialii de rang înalt din aripa politică a organizației sunt acum în raza de acțiune a IDF. Două personalități religioase ale Hezbollah au fost, de asemenea, raportate ca fiind ucise în ultimele zile.

Israelul elimină conducerea Hezbollah

Tot duminică, Hezbollah a confirmat moartea lui Ali Karaki, comandantul Frontului de Sud, responsabil pentru activitatea militară a grupului terorist în sudul Libanului. Karaki a fost ucis alături de șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-un atac masiv al IDF asupra Beirutului, vineri. El supraviețuise unei tentative de asasinat israelian la începutul săptămânii trecute.

Mai devreme duminică, IDF a declarat că avioanele de luptă au lovit zeci de ținte ale Hezbollah în Liban în timpul nopții, inclusiv lansatoare de rachete îndreptate spre Israel și clădiri folosite de gruparea teroristă pentru a depozita arme.

Agenția de presă de stat libaneză a raportat că o lovitură aeriană israeliană în nord-estul Libanului duminică dimineața a ucis 11 persoane, fără a preciza dacă vreuna dintre persoanele ucise în satul al-Ain era membră a Hezbollah.

De săptămâna trecută, de când Israelul și-a intensificat loviturile aeriene asupra grupării teroriste Hezbollah, peste 630 de persoane au fost ucise și peste 2 000 au fost rănite în Liban, potrivit Ministerului Sănătății din această țară. Cel puțin un sfert dintre cei uciși au fost femei și copii, potrivit oficialilor libanezi din domeniul sănătății.

Israelul a declarat că mulți agenți Hezbollah se numără printre morți.

Iranul promite să răzbune uciderea unui general al Gărzilor Revoluționare

Uciderea de către Israel a unui comandant de rang înalt din puternicul Corp al Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) al Iranului „nu va rămâne fără răspuns”, a declarat duminică ministrul iranian de externe Abbas Araghchi.

Abbas Nilforoushan a fost ucis într-un atac israelian asupra Beirutului, Liban, vineri, alături de șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, și de o serie de alți comandanți Hezbollah.

„Nu există nicio îndoială că această crimă oribilă comisă de regimul sionist nu va rămâne fără răspuns”, a spus Araghchi într-o declarație.

Președintele parlamentului iranian, Mohammad Baqer Qalibaf, a declarat duminică că grupurile armate aliniate Iranului vor continua să înfrunte Israelul după uciderea lui Nasrallah.

„Nu vom ezita să mergem la orice nivel pentru a ajuta rezistența”, a declarat Qalibaf.

De asemenea, el a susținut că SUA este „complice la toate aceste crime și… trebuie să accepte repercusiunile”.

Please follow and like us:
Pin Share