APS condamnă incidentele violente de la Rapid – Oțelul: ”Siguranța jurnaliștilor nu este tratată cu seriozitatea necesară”

APS condamnă incidentele violente de la Rapid – Oțelul: ”Siguranța jurnaliștilor nu este tratată cu seriozitatea necesară”

Meciul Rapid – Oțelul (0-0), disputat sâmbătă, 28 septembrie, pe stadionul Giulești, în cadrul etapei a 11-a din SuperLiga, a fost umbrit de scene șocante.

APS condamnă incidentele violente de la Rapid – Oțelul

Impresarul sătmărean Rareș Pop, apropiat al echipei din Galați, a bruscat și amenințat jurnaliștii acreditați la meci, care au urmărit îndeaproape momentele de după accidentarea teribilă suferită de mijlocașul Oțelului Cristian Chira (22 de ani).

Totul s-a petrecut sub privirile impasibile ale jandarmilor care se aflau în zona ambulanței, care l-a transportat de urgență pe fotbalist la Spitalul Floreasca. Agentul FIFA se afla la nivelul gazonului, în baza unui ecuson de oficial al Oțelului.

Acesta este cunoscut ca fiind bun prieten cu antrenorul Dorinel Munteanu. Rareș Pop este directorul firmei de impresariat IG Sports Management, intermediarul mai multor transferuri de fotbaliști în SuperLigă.

La solicitarea FANATIK, șefii Jandarmeriei au demarat imediat o anchetă la stadion, în urma căreia impresarul Rareș Pop a fost amendat cu 500 de lei și a primit interzis timp de un an la meciurile de fotbal.

Impresarul Rareș Pop l-a prezentat pe Cristian Chira, după transferul de la Unirea Dej la Oțelul FOTO: Facebook IG Sports Management

Comunicatul APS după incidentele de la meciul Rapid – Oțelul

Asociația Presei Sportive din România a reacționat printr-un comunicat de presă, remis duminică, 29 septembrie, prin care condamnă modul în care au tratat incidentul forțele de ordine, jandarmii și reprezentanții clubului Rapid.

De asemenea, APSR menționează că siguranța jurnaliștilor nu este tratată cu seriozitatea necesară.

”Asociația Presei Sportive din România condamnă incidentul grav petrecut în seara zilei de 28 septembrie 2024, la meciul de fotbal Rapid – Oțelul Galați.

În timp ce adunau informații despre un moment important din meci, respectiv accidentarea unui fotbalist, mai mulți jurnaliști ale publicațiilor IAMsport, GOLAZO.ro și Fanatik au fost agresări fizice și verbale ale unui agent de fotbal. Acesta purta la gât un ecuson de oficial al clubului din Galați, cu ajutorul ajutorului pătrunsese într-o zonă cu acces limitat.

Agresiunea s-a desfășurat chiar sub privirile forțelor de ordine, 8 jandarmi asistând impasibili la momentul violent. Ba chiar, la îndemnul atacatorului, jandarmii s-au îndreptat către victime în loc să îl oprească pe atacator. De asemenea, niciun reprezentant al clubului gazdă nu a intervenit în apărarea ziariștilor.

”Siguranța jurnaliștilor nu este tratată cu seriozitatea necesară”

Ulterior, după ce episodul presărat cu lovituri, înjurături și amenințări a fost relaționat de presa online și de televiziuni, Jandarmeria a emis un comunicat prin care anunța amendarea cu 500 de lei a impresarului (validat în Giulești drept „oficial” al clubului Oțelul Galați) și interzicerea accesului său pe stadioane timp de un an.

Dar chiar și în acest comunicat Jandameria spune, cu nonșalanță, că ’jandarmii aflați la fața locului au observat incidentul și, ulterior, au luat măsuri pentru ținerea la distanță a celor implicați’”.

A fost încă un moment, la fel ca multe altele petrecute pe arene sportive, care arată că siguranța jurnaliștilor nu este tratată cu seriozitatea necesară.

Apel către FRF și LPF

APS solicită imperativ atât organizatorilor de competiții sportive, cat și reprezentanților forțelor de ordine să abordeze cu responsabilitatea acestui aspect, să reacționeze ferm pentru a asigura securitatea presei pe stadioane și nu numai și să descurajeze sau să penalizeze exemplar orice pornire violentă la adresa ziariștilor (reporteri, fotoreporteri, cameramani etc).

Este vital, pentru dreptul la informare al publicului, ca reprezentanții media să desfășoare activitatea în siguranță, în orice loc s-ar afla.

De asemenea, relaxarea cu care cluburile acordă permise de acces unor persoane neavenite este un aspect alarmant, care ar trebui stopat de intervenția fermă a Ligii Profesioniste de Fotbal și a Federației Române de Fotbal”.

Contactat de FANATIK, pentru a-și exprima un punct de vedere în legătura cu incidentul, impresarul Rareș Pop a anunțat că va emite un comunicat duminică seara, 29 septembrie.

Halucinant! Impresarul Rareș Pop bruschează jurnaliștii de la Rapid – Oțelul chiar sub privirile jandarmilor

Please follow and like us:
Pin Share