Israel, bombardamente în Yemen ca răspuns la rachetele lansate de rebelii Houthi. „Sunt ultimul proxy al Iranului înregiune”

Israel, bombardamente în Yemen ca răspuns la rachetele lansate de rebelii Houthi. „Sunt ultimul proxy al Iranului înregiune”

Israelul a lansat mai multe bombardamente asupra rebelilor Houthi din Yemen, cei care luna aceasta au lansat mai multe rachete balistice asupra Israelului. Specialiștii în relații internaționale spun că aceasta este o acțiune asupra ultimul aliat neatins al Iranului în zonă.

Bombardamente ale Israelului asupra rebelilor Houthi

Duminică, armata israeliană a lovit ținte ale rebelilor Houthi din Yemen, în ceea ce este cel mai puternic contraatac împotriva lor din acest război, depășind chiar atacul masiv asupra orașului Hodeidah din luna iulie, scrie The Jerusalem Post, citând surse din IDF.

Zeci de avioane israeliene au participat la operațiune, lovind la 1.800 de kilometri de teritoriul israelian, după ce, în ultimele săptămâni, rebelii Houthi au lansat trei rachete balistice asupra zonelor Tel Aviv și centrul Israelului, inclusiv una sâmbătă.

Țintele loviturilor au fost rezervele de petrol din Ras Issa și, de asemenea, portul Hodeidah. „Agresiunea israeliană vizează orașul Hodeidah”, a postat publicația libaneză Al Masirah, deținută de Houthi. În plus, Al Mayadeen a raportat că atât stația electrică, cât și aeroportul din Hodeidah au fost vizate de loviturile IDF.

IDF a declarat că a selectat țintele pe baza locurilor în care Iranul a livrat arme rebelilor Houthi, utilizând locații civile pentru a ataca apoi Israelul. IDF a adăugat că Houthi au atacat Israelul pe tot parcursul anului trecut, nu doar în ultima lună.

Atacurile Israelului reprezintă un răspuns la recentele atacuri cu rachete ale Houthi asupra Israelului. Rebelii Houthi, susținuți de Iran, au lansat luna aceasta trei rachete balistice către Israel, iar în ultimele luni au lovit mai multe nave comerciale din Marea Roșie.

Acest ultim atac vine în contextul în care în ultimele zile armata israeliană a reușit să decapiteze practic conducerea Hezbollah, gruparea teroristă din Liban aliată cu Iranul. Rebelii Houthi, susțin experții în politică internațională, erau practic ultimul aliat „neatins” de loviturile Israelului.

„Israelul se îndreaptă rapid către ultimul aliat proxy al Iranului rămas intact din punct de vedere funcțional, care îl poate amenința în mod eficient și poate constitui un factor de descurajare împotriva unei acțiuni directe asupra Iranului”, a comentat pe Twitter analistul Oliver Alexander.

Israelul își continuă politica de descurajare

În urmă cu două săptămâni, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat rebelii Houthis din Yemen că vor plăti un „preț mare” după ce gruparea a lansat o rachetă asupra Israelului.

Un purtător de cuvânt al grupării Houthi, susținută de Iran, a confirmat atacul, afirmând că gruparea a folosit o „nouă rachetă balistică hipersonică” și avertizând că Israelul ar trebui să se aștepte la mai multe astfel de atacuri pe măsură ce se apropie prima aniversare a atacului din 7 octombrie al Hamas.

„Ne aflăm într-o campanie pe mai multe nivele împotriva axei malefice a Iranului care se străduiește să ne distrugă”, a declarat Netanyahu la acea dată, adăugând că rebelii Houthi „ar fi trebuit să știe până acum că vor plăti un preț mare pentru orice încercare de a ne face rău”.

În urmă cu doar două zile rebelii Houthi au anunțat că au desfășurat un atac cu rachete asupra capitalei Tel Aviv dar și asupra a trei distrugătoare ale marinei americane, aflate în Marea Roșie – acest din urmă atac purtat cu 23 de rachete balistice.

„Vom desfășura mai multe operațiuni militare împotriva inamicului israelian în semn de victorie pentru sângele fraților noștri din Palestina și Liban”, a declarat purtătorul de cuvânt militar al Houthi, Yahya Saree, într-un discurs televizat.

Please follow and like us:
Pin Share