Victorie pentru extrema dreaptă în alegerile din Austria. Ce a făcut partidul lui Karl Nehammer

Victorie pentru extrema dreaptă în alegerile din Austria. Ce a făcut partidul lui Karl Nehammer

Alegătorii austrieci au acordat duminică Partidului Libertății, de extremă-dreapta, prima victorie din istorie în alegerile generale, conform proiecțiilor de vot, subliniind sprijinul în creștere pentru partidele de extremă-dreapta în Europa, alimentat de îngrijorarea cu privire la nivelul imigrației.

Victorie pentru extrema dreapta în alegerile din Austria

FPO, partidul eurosceptic și favorabil Rusiei, a avut un avans minim în sondajele de opinie timp de luni de zile față de Partidul Popular Austriac (OVP), partidul conservator al cancelarului Karl Nehammer, într-o campanie dominată de imigrație și de îngrijorările legate de economie.

Condus de Herbert Kickl, FPO ar urma să obțină 29,1% din voturi, în fața OVP, cu 26,2%, și a social-democraților de centru-stânga, cu 20,4%, potrivit unei proiecții realizate de institutul de sondare Foresight pentru radiodifuzorul ORF, după închiderea urnelor, transmite Reuters.

O proiecție separată realizată de institutul de sondare Arge Wahlen a arătat, de asemenea, că FPO a ieșit pe primul loc, câștigând cu aproximativ 4 puncte procentuale, o marjă de câștig mai mare decât cea indicată de sondajele finale.

„Miza este dacă FPO va numi sau nu cancelarul”, a declarat Kathrin Stainer-Haemmerle, profesor de științe politice la Universitatea de Științe Aplicate din Carintia.

„Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci trebuie să spun că rolul Austriei în Uniunea Europeană ar fi semnificativ diferit. Kickl a spus adesea că (prim-ministrul ungar) Viktor Orban este un model pentru el și că îl va susține”, a mai completat acesta.

Câștigătorul nu va avea o majoritate absolută, dar va pretinde dreptul de a conduce o coaliție.

Proiecțiile au fost întâmpinate cu urale la un eveniment al FPO din Viena, cu personalul și activiștii partidului jubilând.

Victoria lui Kickl s-ar putea dovedi pirică, deoarece Kickl, în vârstă de 55 de ani, este o figură polarizantă sub conducerea căreia alți lideri de partid au refuzat să activeze. El nu a dat niciun semn până acum că s-ar putea da la o parte pentru a se asigura că partidul său conduce guvernul.

FPO vrea să construiască o „Fortăreață Austria”

O victorie a FPO ar face din Austria cea mai recentă țară din UE care înregistrează o creștere a sprijinului acordat extremei drepte, după câștiguri în țări precum Olanda, Franța și Germania. FPO, care critică islamul și promite înăsprirea normelor privind solicitanții de azil, a câștigat un vot național pentru prima dată în iunie, când a învins OVP în alegerile europene.

OVP, care, la fel ca FPO, susține înăsprirea normelor privind imigrația și reducerea impozitelor, este singurul partid dispus să formeze o coaliție cu partidul de extremă dreapta. Cu toate acestea, Nehammer afirmă că partidul său nu se va alătura unui guvern în care ar face parte Kickl.

Sarah Wolf, în vârstă de 22 de ani, grafician și susținătoare a Partidului Comunist Austriac din Viena, a declarat înainte de vot că este îngrijorată de ce ar însemna o victorie a FPO.

„Ceea ce mă sperie cel mai mult dacă FPO obține cu adevărat cele mai multe voturi este să obținem ceva asemănător cu Viktor Orban: o reducere lentă și treptată a diversității mass-media, a democrației și a înțelegerii”, a spus ea. „Există atât de multe semne cu adevărat periculoase”.

Viktor de Lijzer, un soldat în vârstă de 17 ani care susține FPO, a declarat că partidul este cel mai bine plasat pentru a rezolva ceea ce el consideră a fi prea multă violență criminală stimulată de imigrație.

Președintele Alexander Van der Bellen, care supraveghează formarea guvernelor, și-a exprimat rezervele cu privire la FPO din cauza criticilor sale la adresa UE și a eșecului său de a condamna invazia Rusiei în Ucraina. Partidul se opune sancțiunilor UE împotriva Moscovei, invocând neutralitatea Austriei.

Președintele a lăsat să se înțeleagă că l-ar putea împiedica pe Kickl, afirmând că constituția nu îi cere să ceară partidului clasat pe primul loc să formeze un guvern, chiar dacă aceasta a fost mult timp convenția.

FPO, care dorește să nu mai acorde azil deloc și să construiască o „fortăreață Austria” care să împiedice intrarea migranților, a fost inițial condus de un fost deputat nazist în anii 1950.

Partidul a încercat să își tempereze imaginea, însă noi controverse legate de trecutul său au apărut la sfârșitul săptămânii, când o înregistrare video publicată de ziarul Der Standard a arătat membri ai partidului participând la o înmormântare în care s-a cântat un cântec popular printre naziștii SS.

Un grup de studenți evrei din Viena a depus atunci o plângere împotriva membrilor FPO, acuzându-i de încălcarea legilor antinaziste.

Please follow and like us:
Pin Share