Erdőszentgyörgynek is van már Tündérkertje

Erdőszentgyörgynek is van már Tündérkertje

Több mint kétszáz őshonos gyümölcsfa kapott helyet szombaton Erdőszentgyörgyön, amit közösen ültettek el erdőszentgyörgyi és bözödi családok, a helyi intézmények, valamint a Küküllői Református Egyházmegyéhez tartozó egyházközségek képviselői. Ez

a gyümölcsöskert egy közösségi tér lesz, ahol a helyi családoknak saját fájuk van, amit ők maguk gondoznak a továbbiak során.

A Tündérkerti Közösségerősítő Hálózat, a Spectrum Színház Egyesület és az Erdélyi Hagyományok Háza kezdeményezte a Tündérkert létrehozását, ötletüket pedig a helyi önkormányzat is felkarolta. A református esperesi hivatal háta mögötti, mintegy másfél hektáros területet villanypásztorral kerítették be, és előre kiásták a helyet a gyümölcsfáknak.

Így szombaton 210 facsemete került a kertbe, de még várhatóan fognak ültetni, mert jelezték mások is, akik ma nem lehettek ott. Olyan őshonos fák ezek, amelyek nem igényelnek permetezést.

Eddig Kárpát-medence szerte mintegy száz Tündérkertet hoztak létre.

Az avatóünnepségen Csibi Attila Zoltán erdőszentgyörgyi polgármester kifejtette, olyan helyszínt kerestek, amely köré lehet közösséget építeni.

„Az esperesi hivatal kertjére esett a választás, hiszen a Jóisten és az egyház a mi legnagyobb megtartó erőnk, örülök annak, hogy Batizán Attila esperes úr nyitottan fogadta a kezdeményezést” – mondta el a hamarosan leköszönő polgármester. Hozzátette, nemcsak Erdőszentgyörgy meg Bözöd van itt, hanem itt van egy olyan református esperesi egyházi közösség, sok leányegyházzal, akiknek ugyanolyan fontos, hogy közösségben gondolkodjunk, és együtt jövőt tervezzünk.

Ahol a természet és az ember harmóniában élhet

„A Tündérkert nem csupán egy újabb zöld terület városunkban, hanem szimbóluma annak a gondoskodásnak és odafigyelésnek, amelyet közösségünk a jövő generációi számára mutat. Egy olyan hely, ahol a természet és az ember harmóniában élhet, ahol a gyermekeink szabadon játszhatnak, és ahol mindannyian feltöltődhetünk, élvezve a természet varázsát. A Tündérkert legyen az a hely, ahová minden erdőszentgyörgyi és bözödi mindig szívesen tér vissza” – emelte ki köszöntőbeszédében Szász Levente Lóránd alpolgármester.

Együtt ünnepelt a közösség

A facsemeték elültetése mellett közösségi ünnepséget is tartottak, amelyben helyet kapott a hitvilág, a kultúra, a hagyományőrzés és a kertészet is. Batizán Attila református esperes áhítatával kezdődött az ünnepség, majd Szarvas József színművész elszavalta a Walesi bárdok című költeményt, és Tündérkert-ismertetőt mondott. Kovács Gyula pomológus arra hívta fel a figyelmet, hogy miként kell helyesen elültetni a fát, és hangsúlyozta,

nem elég elültetni, hanem gondozni is kell a továbbiakban.

A csemeték ültetése után áldást a helyi református lelkész, Gáspár György mondott.

Szombaton tartották Ambrus Lajos Nagy almáskönyvének bemutatóját is, ahol a szerző Kovács Gyulával beszélgetett. A gyerekeket kézműves tevékenységekkel és íjászattal várták a szervezők.

Please follow and like us:
Pin Share