„Amelyik iskola az istenhitre épül, az sikerre van ítélve”

„Amelyik iskola az istenhitre épül, az sikerre van ítélve”

Vasárnap délelőtt megtelt a kézdivásárhelyi református templom a kollégium diákjaival, jelenlegi és volt tanáraival, a szülőkkel és a jeles eseményre meghívott vendégekkel: jelen volt az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese, Kolumbán Vilmos és felesége, Kolumbán Judit, Beder Imre, a Kézdi-Orbai Református Egyházmegye főjegyzője, Fejér László Ödön szenátor, több más református kollégium vezetője, a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség képviselője, Aáry-Tamás Lajos ombudsman, az oktatási jogok biztosa.

Az ünnepi igehirdetés feladatát a kollégium egykori diákja, jelenlegi szamosújvári segédlelkipásztor, Opra Koppány vállalta el, aki Pál apostol korintusiakhoz írt. 1. leveléből vett igeversre alapozta beszédét: „Én ültettem, Apollós öntözte, de a növekedést Isten adta, Úgyhogy az sem számít, aki ültet, és az sem, aki öntöz, hanem csak Isten, aki a növekedést adta”.

A Dr. Csiha Kálmán Református Kollégium azon kevés iskolák közé sorolható, amelyik nemcsak a földi életben akar eligazodni és eligazodást adni, hanem a mennyei életben is megadja azt, úgy, hogy kicsi építőkockaként közreműködik az isteni teremtésben – emelte ki az igehirdető.

Bartos Károly iskolalelkész az emberélet fejlődési szakaszainak analógiájára áttekintette a kollégium történetének szakaszait is, amelyek mindegyike egy leküzdendő feladatot is tartogatott. Most sincs az ideje a hátradőlésnek, mondta,

újabb munka következik, más szinten, más hangsúlyokkal.

Kolumbán Vilmos püspökhelyettes a maga során még messzebbre tekintett vissza az időben, 1990-re, amikor a rendszerváltás után elsőként a kolozsvári Református Kollégiumot hozták létre, majd sorban újraalakultak a nagy múltú felekezeti tanintézmények.

Jelenleg kilenc kollégium működik a romániai református egyház keretén belül, összesen nyolcezer gyermeket fogadva.

1994-ben a kézdi Református Kollégium egyetlenként nem újra-, hanem elindult, jelenleg a több száz éves intézményekhez képest óvodáskorát éli, hangzott el. Lelkileg egészséges, jó keresztény embereket nevelni és őket tudománnyal felvértezni a célja mindegyik hasonló intézménynek, ennek a feladatnak pedig a kézdi kollégium kiválóan eleget tesz, mivel

az ország egyik legjobb középiskolája.

Hiszen amelyik iskola az istenhitre épül, ahol a pedagógusok szívvel-lélekkel végzik munkájukat, az sikerre van ítélve – ezt már Fejér László Ödön szenátor fogalmazta meg, aki elismeréssel illette Farkas Ferenc igazgató vezetői tevékenységét is.

Az elmondottakat Beder Imre főjegyző azzal egészítette ki, hogy az ember munkája csak adalék az Isten nagy munkájához, és ennek a felismerése nyomán szállt áldás a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő kollégiumra is.

Farkas Ferenc igazgató a maga során felidézte, a kézdivásárhelyi református kollégium elődjét jelentő református tagozat alapítását annak idején dr. Csiha Kálmán püspök, Szentgyörgyi Zsombor lelkipásztor, Baka Mátyás akkori igazgató járta ki, utóbb, 1998-ban ez önállósult, miközben másik öt hasonló tanintézmény újraindult. Volt egy vándorlós időszaka az iskolának, három épületben is helyet kapott eddig, de mindig élvezte az egyházi és világi vezetők támogatását,

mára egy elfogadott, értékelt tanintézmény a református kollégium.

A tanintézmény diákjainak énekes-zenés műsora után a jelenlévőkhöz szólt még Aáry-Tamás Lajos ombudsman, Sibianu Viktor háromszéki tanfelügyelő, a mezőtúri és a székelyudvarhelyi református kollégium vezetője, Égerné Tamás Annamária, illetve Tőkés Zsolt, a szülői bizottság elnöke, Laczkó-Dávid Judit, majd az iskola volt tanárai és a kiemelt vendégek díszoklevelet vehettek át Farkas Ferenc igazgatótól. Az ünnepi istentiszteletet a himnusz eléneklésével zárták a jelenlévők.

A kézdivásárhelyi Dr. Csiha Kálmán Református Kollégiumban jelenleg nyolc reál és humán profilú középiskolai osztály működik 216 diákkal, de az intézményhez tartoznak a Benedek Elek és a Bóbita óvodák, amelyek száz óvodást fogadnak, illetve egy Waldorf-tagozatos előkészítő, valamint első osztály is színesíti az oktatási palettát, tudtuk meg Farkas Ferenc igazgatótól. Kihívásként mutatkozik meg az intézmény előtt, hogy miután használatra megkapták az önkormányzattól az iskola melletti több mint százéves kaszárnyaépület egyik szárnyát, azt fel kell újítani. Helyszűke fenyegeti az iskolát, az elkövetkező négy esztendőben ugyanis egy-egy induló osztállyal többet kell majd elhelyezni. A felújítást pályázati pénzből reméli megoldani az iskola vezetősége.
Please follow and like us:
Pin Share