Adevărul despre cartofii românești din piețe. Cât sunt de sănătoși, de fapt, față de cei din Grecia sau Egipt

Adevărul despre cartofii românești din piețe. Cât sunt de sănătoși, de fapt, față de cei din Grecia sau Egipt

Adevărul despre cartofii românești din piețe. Cât sunt de sănătoși, de fapt, față de cei din Grecia sau Egipt. Care sunt rezultatele testelor de laborator ce au fost efectuate după ce au fost cumpărate mai multe soiuri.

Veste surprinzătoare despre cartofii românești de la tarabe. Cât sunt de buni, în realitate, în comparație cu cei din Grecia sau Egipt

Veste surprinzătoare despre cartofii românești de la tarabe. Cât sunt de buni, în realitate, în comparație cu cei din Grecia sau Egipt. Dezvăluirea a fost făcută în cadrul campaniei Ce ne puneţi în mâncare, efectuată de către jurnaliștii de la observatornews.ro.

Aceștia au dorit să afle cât de sănătoase sunt legumele pe care le consumăm și pe care le cumpărăm de la piață sau de la supermarket. Majoritatea sunt din import, cu toate că țara noastră are foarte multe regiuni unde gospodarii cresc această plantă.

În laborator au fost duse mai multe tipuri, specialiștii descoperind că unii dintre ei erau tratați cu pesticide. Experții români spun că cei mai buni sunt cei care mai au încă pământ din locul de unde au fost scoși.

De asemenea, aceștia recomandă evitarea cartofilor spălați de la raft care sunt prea moi și nu au nicio urmă de pământ. Concret, cei mai sănătoși sunt cartofii românești care sunt crescuți numai cu băligar şi cu pământ.

Cartofii din Grecia și Egipt, stropiți cu pesticide

„Cartofii din import prezintă urme de propamocarb, un fungicid pe care probabil cel care a cultivat aceşti cartofi l-a folosit împotriva manei, dar nu l-a folosit în mod corect. Pentru cartofi, din experienţa laboratorului nostru noi nu detectăm pesticide.

Aşadar, cartofii din import au fost şi pentru noi o supriză”, arată specialiştii de la Institutul de Cercetări Alimentare, mai arată sursa citată. Pesticidele au fost folosite într-o cantitate mare sau cartofii au fost stropiți după recoltare.

„A fost un cartof provenit dintr-un sol nisipos. Este Egipt, solurile nisipoase nu sunt atât de bune pentru creşterea cartofului. Din acest motiv sunt mai trataţi, chimizaţi”, a declarat Alexandru Cîrîc, director la Institutul de Cercetări Alimentare.

Specialiștii de la ICA îi îndeamnă pe cumpărători să stea departe de cartofii care sunt moi și au coaja zbârcită sau din care curg lichide pentru că pot prezenta un risc pentru consumator. În general, aceștia sunt bolnavi.

De asemenea, experții mai transmit că sunt șanse mari ca legumele din care curge un anumit lichid să fi fost congelate sau refrigerate. Cartofii care au pământ pe ei rezistă circa o săptămână. Dacă încep să se ofilească înseamnă că au mai mult de 4-5 zile de la recoltare.

Please follow and like us:
Pin Share