Afecțiunea care ucide un român la fiecare 30 de minute. Medicii avertizează: ”Nu mai are limită de vârstă!”

Afecțiunea care ucide un român la fiecare 30 de minute. Medicii avertizează: ”Nu mai are limită de vârstă!”

Există norocoși care supraviețuiesc unui prim infarct, însă pentru că mulți dintre ei ignoră tratamentul ajung să facă al doilea infarct, care le este fatal. Cardiologii spun că acest fenomen extrem de grav este principala cauză de deces din țara noastră și ne avertizează să ne schimbăm stilul de viață.

Afecțiunea care ucide un român la fiecare 30 de minute

Astfel, conform Știrile PRO TV, medicii au făcut un ghid, atât pentru pacienți, cât și pentru medici. În 24 de ore, nu mai puțin de 17 pacienți au făcut infarct și au ajuns de urgență la Spitalul Universitar din capitală. Oamenii sunt conștienți că au probleme, însă nu toți reușesc să respecte sfaturile medicilor.

”Palpitații, tensiunea era oscilant la un moment dat, pe urmă am devenit hipotensiv. M-am trezit noaptea cu o durere pe care nu am mai avut-o până atunci și o durere foarte acută în piept”, explică un bărbat. Între timp, medicul primar cardiolog Cristi Udroiu spune că bolile de inimă nu țin cont de vârstă.

”29 de ani, 34, 36, 38, 42… Infarctul nu mai are limită de vârstă. Pacienți mai tineri decât noi vin cu infarct”, explică medicul, conform sursei citate. ”La 18 ani iei carnetul de conducere, știi cu ce viteză să mergi pe stradă, dar habar n-ai ce tensiune ai, ce nivel de colesterol ai. 1 din 200 se nasc cu un nivel mare de LDL colesterol. Sunt candidații nr 1 care să facă infarct la 30-35 de ani”, declară și medicul Dan Gaiță.

Fericiți că scapă prima dată după ce trec printr-un infarct, foarte mulți români uită să mai revină la control și nu țin cont că trebuie să ia medicamente pentru tot restul vieții. Ar fi o problemă și faptul că în multe zone din țară nu există suficienți cardiologi, însă problema nu poate fi rezolvată peste noapte.

Românii sunt tot mai vulnerabili în fața problemelor cardiace

În momentul externării să fie trimis către medicul de familie, medicul de familie să verifice dacă toate elementele legate de prevenția secundară și controlul factorilor de risc sunt respectate, urmând ca undeva între 4-6 săptămâni să fie prima vizită pe care o face din nou la cardiolog”, explică profesorul Dragoș Vinereanu.

În speranța că vor fi salvate vieți, Societatea de Cardiologie din România elaborat și un ghid pe care pacientul cu infarct trebuie să-l primească la externare. Medicul de familie este responsabil de a urmări evoluția pacientului și îi va ajusta tratamentul necesar pentru reglarea colesterolului.

De altfel, colesterolul este principalul factor în apariția bolilor cardiovasculare. Acesta, dar și stilul sedentar de viață al românilor, care nu fac mișcare și adoră să mănânce multă pâine și carne, cât mai grasă posibil. Așadar, nu e de mirare că românii sunt printre cei mai bolnavi europeni, cu cea mai mică speranță de viață.

“Această fișă nu numai că limpezește pacientului niște semne de întrebare, dar este și un instrument de responsabilizat. Important e să ne convingem pacienții că ele trebuie luate permanent toată viața, împreună cu câteva schimbări legate de stilul de viață și începem cu fumatul și cu sedentarismul și obezitatea”, declară și medicul de familie Rodica Tănăsescu.

Potrivit unui studiu făcut în urmă cu mai mulți ani, în România mai puțin de 13% dintre supraviețuitorii unui infarct ajungeau să-și regleze colesterolul prin dietă și medicamentație. Procentul a scăzut acum la 9%, printre cele mai mici din Europa, astfel că românii ar trebui să fie foarte îngrijorați când vine vorba despre sănătatea lor.