Ai astfel de credite încheiate recent? Ce se întâmplă cu dobânzile de astăzi. Mii de români sunt vizați

Ai astfel de credite încheiate recent? Ce se întâmplă cu dobânzile de astăzi. Mii de români sunt vizați

Românii care au credite încheiate recent primesc vești excelente de la autorități în legătură cu dobânzile pe care le au de achitat. Legea se aplică chiar de luni, 11 noiembrie 2024.

Vești bune pentru zecile de mii de români cu credite încheiate recent: ce se întâmplă cu dobânzile de astăzi, luni, 11 noiembrie 2024

În primăvara acestui an, românii care aveau credite luate de la IFN-uri sau care intenționau să apeleze la aceste instituții primeau o veste foarte bună. Pe 26 martie, legea care plafona dobânzile era adoptată în Parlament.

Rolul acestei legi este acela de a proteja românii în relația cu instituțiile financiare non-bancare (IFN), dar și cu societățile de recuperare a creanțelor. De luni, 11 noiembrie, Legea 243/2024 intră în vigoare.

Această măsură legislativă a fost luată în contextul costurilor exorbitante ale unor împrumuturi rapide existente pe piață. Ea vine în contextul în care dobânzile practicate de IFN-uri puteau atinge valori astronomice.

Dacă luăm exemplul unui împrumut de 4.500 lei, la care un client are acum un cost total de 10.065 lei, vedem cum, după intrarea în vigoare a legii, costul de plată nu mai trece de 8.628 lei.

Conform Legii 243 care se aplică de luni, 11 noiembrie 2024, la creditele de consum de până la 25.000 lei valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului.

În cazul celor de maxim 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi, la cele de 5.000 – 10.000 nu poate depăși 0,8% pe zi, iar la cele de 10.000 – 25.000 lei maxim 0,6% pe zi, conform ZF.

Dobânzile practicate de IFN-uri puteau atinge și 1.000% pe an

După votarea legii în Parlament, mai mulți deputați au contestat actul la Curtea Constituțională. Judecătorii CCR au decis, în iulie, că Legea 243 / 2024 este una constituțională.

Inițiatorii legii au punctat faptul că plafonarea dobânzilor oferă protecție suplimentară persoanelor care accesează împrumuturi de la IFN-uri. În ultimii ani, dobânzile extrem de mari au creat probleme grave în rândul împrumutaților vulnerabili.

Au existat cazuri, în trecut, când unele IFN-uri aplicau dobânzi care ajungeau la 800% – 1.000% pe an. Acest lucru a dus la acumularea unor datorii imposibil de rambursat pentru multe persoane.

Din datele BNR aflăm că, la sfârșitul anului 2023, IFN-urile cu activități multiple de creditare au acordat 97% din totalul împrumuturilor, iar instituțiile de leasing financiar doar 2%. Se observă astfel cât de mare este influența IFN-urilor asupra pieței de creditare.

De notat că Legea 243/2024 are impact și asupra creditelor bancare, după cum urmează:

 Pentru creditele ipotecare pentru investiții imobiliare, dobânda anuală efectivă (DAE) nu poate depăși cu mai mult de 8% dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR;
 Pentru creditele de consum, DAE nu poate depăși cu mai mult de 27% dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR;

Please follow and like us:
Pin Share