Airbus a prezentat noua dronă de luptă Wingman la o expoziție aerospațială de la Berlin

Airbus a prezentat noua dronă de luptă Wingman la o expoziție aerospațială de la Berlin

Drona Wingman ar fi „o escortă fără pilot pentru avioanele de luptă cu echipaj”, a transmis Airbus într-un comunicat, menţionând că este proiectată să funcţioneze într-un mod similar cu un partener, relatează CNBC, citat de News.ro.

În aviaţie, un partener (wingman) este un pilot într-o aeronavă secundară care îl susţine şi protejează pe pilotul principal.

Airbus a dezvăluit săptămâna aceasta conceptul pentru noua dronă de luptă Wingman, prezentând un model al acesteia la uriaşul salon aerospațial ILA din Berlin.

Drona, care poate fi comandată de piloţii de avioane de luptă, poate fi desfăşurată în misiuni mai riscante, care ar putea reprezenta o ameninţare pentru aeronavele cu pilot.

„Sarcinile Wingmanului pot varia de la recunoaştere până la blocarea ţintelor şi angajarea ţintelor la sol sau în aer, cu muniţii sau rachete ghidate de precizie”, a spus Airbus.

Modelul expus la salonul aerian de la Berlin este descris ca o bază pentru proiectarea şi eventuala producţie a dronei. Acesta include caracteristici precum observabilitatea scăzută, senzori şi integrarea armamentului, a spus Airbus.

Airbus a mai spus că lucrează cu compania de inteligenţă artificială pentru apărare Helsing la dezvoltarea tehnologiilor AI pentru drona Wingman.

Tehnică de luptă de ultimă generație, la salonul de la Berlin

Salonul ILA Berlin Air Show este unul dintre cele mai mari din lume, reunind start-upuri şi companii mari din industrie, pentru a prezenta cele mai recente evoluţii din industria aeriană şi spaţială civilă şi militară.

O serie de drone sunt expuse în acest an, inclusiv aşa-numitele drone „kamikaze”, despre care se crede că au fost folosite în războiul Rusia-Ucraina.

Aceste drone transportă, de obicei, explozibili şi zăbovesc lângă o ţintă înainte de a o angaja.

De asemenea, se fac demonstraţii cu echipamente de antrenament de luptă în realitate virtuală, care oferă personalului militar experienţa utilizării armelor şi sistemelor de apărare fără a utiliza efectiv rachete sau avioane.

Alte echipamente expuse includ noi motoare de luptă – concepute să ofere mai multă putere aeronavelor sau să funcţioneze mai puţin la cald pentru a evita detectarea – precum şi drone de recunoaştere şi o dronă de evacuare medicală, menite să ajungă şi să ajute eficient soldaţii răniţi.

Unele dintre aceste produse sunt deja în uz, în timp ce alte modele sunt încă conceptuale sau în curs de dezvoltare.

FOTO: Profimedia