Alegerile prezidențiale organizate în septembrie riscă să rateze o dezbatere serioasă privind viitorul României

Alegerile prezidențiale organizate în septembrie riscă să rateze o dezbatere serioasă privind viitorul României

Ratarea unei dezbateri serioase la prezidențiale poate avea consecințe importante, în condițiile în care șeful statului este cel care proiectează direcția de politică externă, respectiv drumul pe care urmează să meargă România în următorii patru ani. Ar fi nociv pentru noi toți, dacă românii nu ar putea să-și aleagă viitorul președinte în cunoștință de cauză. 

În afară de ratarea dezbaterii, lipsa unei atenții adecvate pentru principala competiție electorală din acest an se va traduce, cel mai probabil, printr-un absenteism la vot. Acest lucru va reduce, implicit, legitimitatea alegerilor. Mai grav este însă scenariul în care absenteismul la vot ar propulsa candidații extremiști în finala alegerilor. 

De aici și responsabilitatea deciziei privind data alegerilor. Aceasta nu poate fi expediată prin poziționări speculative și nici eludată. Partidele Coaliției trebuie să discute cât se poate de serios riscurile care sunt proiectate în acest moment de organizarea alegerilor în luna septembrie.