Amnesty International cere Curții Penale Internaționale să ancheteze Israelul pentru uciderea a 32 de copii

Amnesty International cere Curții Penale Internaționale să ancheteze Israelul pentru uciderea a 32 de copii

Amnesty International (AI) acuză Israelul de uciderea a 44 de civili palestinieni – inclusiv 32 de copii – în trei atacuri aeriene efectuate în aprilie în centrul şi sudul Fâşiei Gaza şi cere Curţii Penale Internaţionale (CPI) să deschidă o anchetă cu privire la „crime de război”, relatează France-Presse, potrivit news.ro.

AI, un ONG de apărare a drepturilor omului, precizează că aceste atacuri au avut loc la 16 aprilie în tabăra de refugiaţi al Maghazi, în centrul Fâşiei Gaza, şi la 19 şi 20 aprilie la Rafah, în sud.

„Aceste atacuri devastatoare au decimat familii şi au luat viaţa a 32 de copii”, anunţă într-un comunicat o reprezentatntă AI, Erika Guevara-Rosas.

O anchetă a ONG-ului prezintă „elemente de probă esenţiale care arată atacuri ilegale imputabile armatei israeliene”.

Amnesty a intervievat 17 supravieţuitori şi martori, a vizitat un spital în care au fost îngrijiţi răniţi, a fotografiat fragmente de muniţie.

În cele trei atacuri, organizaţia „nu a găsit nicio probă a prezenţei unor ţinte militare înăuntrul sau în jurul locurilor luate ca ţintă de armata israeliană”, denunţă ea.

ONG-ul precizează că nu a primit niciun răspuns la întrebări adresate armatei israeliene.

Potrivit Amnesty, atacul de la 16 aprilie de la al Maghazi a atins o stradă pe care copii jucau fotbal de masă (babyfoot) şi a omorât zece copii cu vârste cuprinse între patru şi 15 ani şi cinci bărbaţi.

La Rafah, o bombă aeriană a lovit casa lui Abu Radwan, un funcţionar pensionar, la 19 aprilie, omorând nouă membri ai familiei – inclusiv şase copii -, acuză Amnesty.

La 20 aprilie, un atac a distrus casa familiei Abdelal, în estul Rafah, a omorât 20 de persoane – 16 copii şi patru femei – şi a rănit aşţi doi copii.

„Curtea Penală Internaţională trebuie să deschidă o anchetă cu privire la crime de război”, cere Amnesty.

Războiul în Fâşia Gaza a început la 7 octombrie în urma unui atac fără precedent al unor comandouri Hamas în sudul Israelului, soldat cu peste 1.170 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de France-Presse pe baza unor date oficiale israeliene.

În total, 121 de ostatici sunt ţinuţi în Fâşia Gaza în prezent, iar 37 au murit, potrivit armatei israeliene.

Ca represalii, Israelul a lansat o ofensivă devastatoare în enclava palestiniană, soldată cu 35.984 de morţi, majoritatea copii şi femei, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Apărarea civilă palestiniană din Fâşia Gaza a anunţat luni 45 de morţi în urma unor atacuri israeliene, duminică seara, asupra unei tabere de refugiaţi situate în apropiere de Rafah.