Animalul periculos care a fost observat pe teritoriul României. E mai veninos decât șarpele cu clopoței, mușcătura lui poate ucide în 5 ore

Animalul periculos care a fost observat pe teritoriul României. E mai veninos decât șarpele cu clopoței, mușcătura lui poate ucide în 5 ore

Animalul periculos care a fost observat pe teritoriul României. E mai veninos decât șarpele cu clopoței, muşcătura lui poate ucide în 5 ore. În intervalul mai – septembrie oamenii trebuie să se ferească de anumite zone.

Reptila fioroasă care a fost văzută în țara noastră. E mai letală decât șarpele cu clopoței, te poate ucide în numai 5 ore

Reptila fioroasă care a fost văzută în țara noastră. E mai letală decât șarpele cu clopoței, te poate ucide în numai 5 ore. Veninul său trebuie neapărat să fie eliminat de un cadru medical, motiv pentru care oamenii trebuie să se prezinte de urgență la spital.

Toți cei care sunt mușcați de acest animal trebuie să sune imediat la numărul de urgență 112. Singurul tratament eficient în această situație este serul antivenin, care împiedică şocul anafilactic. Doctorii mai spun că veninul nu se elimină dacă se stoarce rana.

Se întâlnește cel mai des în Dobrogea, așadar mare atenție atunci când mergeți în vacanță în Delta Dunării. Vipera cu corn, căci despre ea este vorba, poate fi văzută și în sud-vestul ţării (Banat/Oltenia), dar și în populaţii izolate din Haţeg, Hunedoara și Cozia.

Specialiștii spun că vipera cu corn (Vipera ammodytes) este cea mai temută specie de șarpe de la noi din cauza veninului puternic. Acest venin este injectat în cantitate mai mare decât la restul speciilor de viperă.

Se recunoaște după protuberanţa cornoasă de pe cap, care este caracteristică acestui șarpe de talie mare. Animalul poate ajunge până la 1 metru. Culoarea şi desenul dorsal variază, însă cele multe exemplare au romburi caracteristice. Paleta de culori este de la galben cu maroniu închis până la roşcat, gri cu alb.

Vipera cu corn, tot mai întâlnită în perioada mai – septembrie

„Pe măsură ce se încălzeşte planeta noastră, tot mai multe zone vor fi pretabile acestor specii. În următoarele decenii s-ar putea chiar dubla arealul acestor specii. Când ne întâlnim cu aceste vipere, în primul rând, trebuie să înţelegem că ele doar se apără.

Muşcă, apărându-se. Muşcă dacă sunt călcate, dacă sunt încolţite, deranjate, dacă ridici piatra de pe ele”, a declarat Adrian Bîlbă, doctor în ştiinţe, pentru observatornews.ro. În 2023 doctorii de la spitalul judeţean din Târgu Jiu au folosit 3 doze de ser antiviperin.

Salvamontiștii români spun că turiștii care adoră drumețiile pe munte în perioada mai – septembrie trebuie să aibă un băţ lung sau beţe telescopice. Cu ajutorul acestora oamenii trebuie să verifice zona înainte de a trece şi de a speria aceste reptile.

Claudiu Cenuşe, director Geoparc Platoul Mehedinți, îi îndeamnă pe turiști să se intereseze de animalele periculoase pe care le pot întâlni pe parcursul traseului. În plus, recomandă purtarea de bocanci și de pantaloni lungi.

Vipera cu corn atacă numai atunci când este călcată pe coadă, din greșeală. Cei care sunt mușcați trebuie să se prezinte la medic în primele trei ore, altfel se vor confrunta cu tulburări de coagulare, sângerări interne și sângerări masive, care pot duce la deces.

Please follow and like us:
Pin Share