Britanicii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva Brexitului. Ce șanse sunt ca Marea Britanie să revină la UE

Britanicii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva Brexitului. Ce șanse sunt ca Marea Britanie să revină la UE

Britanicii care nu acceptă ideea că țara lor a ieșit din Uniunea Europeană s-au adunat în stradă pentru a cere Guvernului să anuleze Brexitul. Cu toate acestea, martorii la miting spun că nu s-au adunat decât câteva sute de oameni, semn că sentimentul general în societatea britanică e că Bretixul a fost un lucru bun.

Britanicii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva Brexitului

Au trecut cinci ani de la Brexit, timp în care laburiștii s-au întors la putere, astfel că cei care își doresc Marea Britanie înapoi în Uniunea Europeană au prins curaj. Entuziaști, susținătorii Uniunii Europene s-au îmbrăcat în albastru și galben și au cântat Oda bucuriei în Parliament Square, conform Antena 3.

În piață se puteau observa multe pancarte cu mesajul ”Vreau să-mi recuperez libertatea de mișcare” sau ”Brexitul este un dezastru monumental”. Alții au avut tricouri cu mesajul ”Unde sunt banii?”, trimitere la promisiunea fostului premier Boris Johnson.

Acesta promitea că Regatul Unit va ”salva” 350 de milioane de lire sterline pe săptămână prin Brexit. ”Brexitul a fost o capcană întinsă poporului britanic din cauza minciunilor care au fost spuse”, a explicat Alec Taylor, un pensionar în vârstă de 71 de ani, care a muncit mulți ani în sectorul asigurărilor.

Oamenii sunt conștienți că Regatul nu se va întoarce degrabă în UE, însă speră că guvernul laburist ales în iulie ”va fi mult mai deschis, politicos și amical cu Europa”. În acest sens, în câțiva ani oamenii speră că va fi preluată ideea unei reintegrări europene.

Marea Britanie are șanse foarte mici de a se întoarce la Uniunea Europeană

Premierul Keir Starmer va fi primit săptămâna viitoare de Ursula von der Leyen la Bruxelles, în speranța că relațiile dintre UE și Regatul Unit vor fi mult mai strânse după Brexit. Liderul laburist a exclus, însă, o revenire în piața comună, în Uniunea Vamală sau în tratatul liberei circulații a persoanelor.

”Poate că există o şansă să se revină asupra acestei greşeli a Brexitului odată cu noul guvern”, a transmis și Saskia Huc-Hepher, în vârstă de 50 de ani. Cu toate acestea, femeia este dezamăgită de faptul că guvernul laburist e reticent față de crearea unui așa zis dispozitiv de mobilizare a tinerilor.

”Brexitul ne face vieţile mult mai complicate. Avem doi copii şi este un pic cam dificil să construieşti o identitate familială în aceste condiţii, subliniază ea”, se plânge femeia. Potrivit unui sondaj de opinie făcut acum un an, aproximativ 30% dintre cei care au votat pentru Bretix regretă acum decizia.

Cu toate acestea, 20% dintre aceștia vor ca Marea Britanie să fie și mai îndepărtată de UE. Această părere este valabilă în special în rândul tinerilor, pentru că 60% dintre aceștia nu cred că Brexitul este de niciun folos.

Mai mult, 7 din 10 persoane din Marea Britanie cred că Guvernul a gestionat foarte prost Brexit-ul, astfel că doar 20% dintre britanici cred că lucrurile s-au îndreptat într-o direcție bună după Brexit. Dacă se va întoarce Marea Britanie la UE doar istoria o va spune, însă momentan cu siguranță nimeni nu este interesat de acest scenariu.

Please follow and like us:
Pin Share