România ar putea avea cale ferată de mare viteză, care va permite trenurilor să circule cu peste 200 km/h, potrivit unui proiect. Primul pas a fost deja făcut, arată Ministerul Transporturilor.
Cale ferată de mare viteză în România. Va face legătura între mai multe orașe importante
În luna iulie, șeful Guvernului Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu premierul Ungariei, Viktor Orban. Printre subiectele discutate s-a numărat și cel referitor la construirea unei linii de cale ferată între București și Budapesta.
Reprezentanții Guvernului spun că pentru proiect este necesar studiul de fezabilitate, iar specialiștii Ministerului Transporturilor au făcut deja o analiză. Aceasta a fost transmisă, într-un răspuns oficial, de minister deputatului PNL Radu Moisin, care a solicitat detalii după vizita lui Orban la București, arată Hot News.
Proiectul referitor la realizarea legăturii feroviare este prevăzut în documentul strategic de programare a investiţiilor în infrastructură, respectiv Master Planul General de Transport.
„Pentru realizarea concretă a liniei de mare viteză Budapesta-Bucureşti, în Programul Investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021-2030 este propusă realizarea unui Studiu de fezabilitate pentru construcția unei căi ferate de mare viteză pe axa est-vest care să se suprapună cât mai puţin cu investițiile feroviare realizate sau în curs de realizare”, a transmis Ministerul Transporturilor.
Trenurile vor circula cu peste 200 km/h
Trenurile ar urma să circule cu viteză sporită, de 200 km/h, 250 km/h, 300 km/h, peste 300 km/h. Vor fi făcute studii de teren, în acest sens, pentru a stabili dacă se va putea permite viteza de operare.
Calea ferată de mare viteză din România va avea o lungime de circa 590 de km. Va face legătura între următoarele orașe: Bucureşti – Pitești – Curtea de Argeş – Sibiu – Mediaş – (Târgu Mures) – Cluj-Napoca – Zalău – Oradea – Episcopia Bihor.
De altfel, prima cale ferată de mare viteză ar urma să aibă secțiuni modernizate unde trenurile se vor deplasa cu circa 160 km/h (traversări montane, culoare existente), dar și secțiuni noi, care va permite trenurilor să circule cu peste 200 km/h.
Costul estimativ al investiției este de 17 miliarde de euro. Dacă propunerea studiului de fezabilitate va fi aprobată, acesta va costa aproximativ 120 milioane euro (142 milioane euro cu TVA).
Însă, Ministerul Transporturilor precizează că este „prematur” să comunice când ar putea fi gata linia feroviară de mare viteză. „În acest moment este prematur de estimat o dată concretă la care vor fi finalizate lucrările pentru linia de cale ferată de mare viteză Bucureşti Budapesta, aceasta depinzând de identificarea şi obținerea finanţării, de rezultatul Studiului de Fezabilitate, de termenii de licitaţie şi contractare etc”, a adăugat Ministerul.