Românii s-au plâns de caniculă și vară, însă acum vremea schimbă foaia și toamna revine în forță cu furtuni și temperaturi scăzute. Europenii au trăit-o deja pe propria piele. De exemplu, italienii sunt sub cod portocaliu de ploi și vijelii, în timp ce străzile din Milano și Pisa sunt inundate, iar în zonele montane au loc alunecări de teren.
Când ajunge în România ciclonul islandez care a făcut prăpăd în Europa?
Un alt fenomen rar a avut loc în Africa, acolo unde mai multe localități din Sahara au fost înghițite de ape. Ciclonul ajunge peste 24 de ore în România, conform Observatornews, care citează informații din cadrul ANM. Italienii se plâng că în Lombardia mașinile au fost luate de ape, iar subsolurile a sute de case au fost inundate.
“Peste tot sunt case inundate, toate străzile sunt inundate, toate serele. Absolut tot!”, declară un locuitor din zonă. Milano a ajuns să arate ca Veneția după ce vântul a bătut cu 50 de kilometri pe oră, iar sistemul de canalizare s-a blocat. În Monticello Brianza, un autoturism a fost surprins de o alunecare de teren, însă șoferul a reușit să fugă la timp.
Pe Mont-Blanc, doi alpiniști italieni au rămas blocați din cauza condițiilor meteo, chiar acolo unde alpinist din țara noastră își pierdea viața săptămâna trecută. Alți doi turiști, din Coreea de Sud, au fost salvați cu elicopterul de la o altitudine de peste 4.000 de metri. Vremea rea a lovit chiar și nordul Africii, acolo unde mai multe sate din Maroc și Algeria au fost inundate.
În deșertul Sahara nu mai plouase de 6 ani, însă viitura a ajuns și acolo, iar 4 oameni au murit și 14 au dispărut. Ciclonul islandez va ajunge în țara noastră peste 24 de ore, iar ANM a emis deja cod galben de ploi, pentru 9 județe din vestul țării. Temperaturile scad și cu 15 grade Celsius, iar oamenii sunt sfătuiți să își ia cu ei umbrela.
Specialiștii ANM vorbeau despre acest ciclon încă din 30 august 2024
Meteorologii au avertizat că țara noastră va fi lovită de un astfel de ciclon încă de acum 10 zile. Mai exact, la câteva zile după ce litoralul românesc era măturat de o furtună nemaivăzută, specialiștii ANM explicau că undeva spre mijlocul lunii septembrie țara noastră va fi vizitată de un fenomen meteo extrem, care îi va speria pe mulți.
La final de august, litoralul Mării Negre a fost lovit de furtuni nemaivăzute de 20 de ani, sub cod roșu de vreme extremă. Cea mai șifonată stațiune a fost Vama Veche, acolo unde furtunile au distrus plaja și au răsturnat mașinile. Umbrelele au fost rupte, în timp ce stațiunile 2 Mai, Venus, Jupiter și Saturn și-au revenit cu greu din șoc.
”Deşi volumul de apă a fost mult peste capacitatea normală de gestionare, sistemul şi-a îndeplinit treptat rolul, facilitând evacuarea apei acumulate şi reducând impactul inundatiilor. Cele mai multe sesizări, 80 s-au primit de la nivelul municipiului Mangalia şi staţiunile din sudul litoralului, unde s-au înregistrat averse care au depăşit o cantitate record de peste 200 de l/mp, prin acumulare”, transmitea ANM.
Roxana Bojariu, climatolog ANM, oferea mai multe detalii despre ce va urma. ”Din punct de vedere al fenomenelor ce urmează în orele şi zilele ce vin, acest tip de instabilitate îşi modifică traiectoria, se disipă, evident că vor mai fi ploi, dar din ce în ce mai puţin importante. În schimb, dacă ne referim la fundalul statistic şi la partea climatică, trebuie să ţinem cont că un element care a dus la severitatea acestui episod cu ploi, cu intensificări ale vântului a fost temperatura foarte ridicată asupra suprafeţei Mării Negre.
Au fost şi cu 5 grade temperaturi mai mari decât ar fi fost normal, ori evaporaţia foarte intensă la suprafaţa aceasta caldă a alimentat inclusiv acest ciclon. Astfel de episoade cu cantităţi de precipitaţii şi cu instabilităţi puternice ar mai putea avea loc dacă ţinem cont că avem încă temperaturi ridicate în cazul Mării Negre şi Mării Mediteraniene”, a precizat Roxana Bojariu, anunțând că un ciclon va lovi țara noastră după 10 septembrie 2024.