De-a lungul timpului, la întrebarea ”cum a apărut apa pe planeta Pământ?” s-au oferit fel și fel de răspunsuri. Toate au avut la bază cercetări ale celor mai mari oameni și instituții de știință de pe mapamond.
Cercetătorii de la NASA, descoperiri privind modul în care a apărut apa pe Terra
Toată lumea de pe planetă cunoaște un aspect cât se poate de clar și de simplu: fără apă nu ar putea exista viață pe Pământ. Dacă intrăm în termeni tehnici, putem spune că ”apa este un lichid inodor, insipid și incolor, de cele mai multe ori, sau ușor albăstrui sau chiar verzui în straturi groase. Ea este un compus chimic al hidrogenului și al oxigenului, având formula chimică brută H2O. Apa este una din substanțele cele mai răspândite pe planeta Pământ, formând unul din învelișurile acesteia, hidrosfera”.
Știm, iată, ce este apa, însă nu știm încă cu exactitate cum și când a apărut ea pe Terra. Un studiu din revista Nature, publicat în 2023, arăta că apa de pe Pământ ar fi putut proveni din interacțiunile dintre atmosferele bogate în hidrogen și oceanele magmatice ale embrionilor planetari.
O nouă cercetare, mult mai recentă, prezentată de NASA, vine cu o altă teorie interesantă. Potrivit oamenilor de știință americani, lichidul esențial vieții noastre a fost introdus pe Terra, de corpuri cosmice.
Cercetătorii au descoperit că apa de pe cometa 67P, prima pe care au aterizat vreodată nave spațiale robotizate, are o compoziție similară cu cea din oceanele planetei noastre.
Cei de la NASA au analizat peste 16.000 de măsurători făcute de sonda Rosetta și au găsit o legătură între deuteriu (o formă rară a hidrogenului) din apa cometei și cea de pe Terra.
Autorii studiului spun că această descoperire va ajuta la o mai bună înțelegere a rolului cometelor în aducerea apei pe Pământ. ”Aceasta înseamnă că există o mare oportunitate de a revizui observațiile noastre din trecut și de a ne pregăti pentru cele viitoare”, a spus Kathleen Mandt, cercetător la NASA.
Apa, apărută pe Terra cu miliarde de ani în urmă
Cercetătorii spun că praful cosmic a influențat măsurătorile anterioare care sugerau că această cometă avea de trei ori mai mult deuteriu decât oceanele noastre.
Aceste noi descoperi arată că cometele, împreună cu asteroizii și vaporii vulcanici, au contribuit la formarea oceanelor de astăzi, anunță The Independent. S-ar fi întâmplat în urmă cu 4,6 miliarde de ani în urmă.
În martie 2023, oamenii de știință ai Institutului de Geochimie și Chimie Analitică (GEOKHI) al Academiei Ruse de Științe spuneau și ei că apa de pe Pământ a apărut datorită impactului planetei noastre cu corpuri cosmice mici venite din partea exterioară a centurii de asteroizi, precum și din cauza orbitei lui Jupiter.