Captura de 230 de kilograme care l-a lăsat cu gura căscată pe un pescar.”Prindea peşte”

Captura de 230 de kilograme care l-a lăsat cu gura căscată pe un pescar.”Prindea peşte”

Bărbatul a mers, joi, să pescuiască într-un lac de acumulare aflat la periferia orașului Phnom Penh, capitala Cambodgiei, însă nu a prins peștele la care visează de ani de zile, ci o bombă.

Captura de 230 de kilograme care l-a lăsat cu gura căscată pe un pescar

Speriat, pescarul a alertat autoritățile care la scurt timp după apel au împânzit zona și au constatat că au de a face cu bombă aeriană MK-82 de fabricaţie americană.

Directorul general al Centrului cambodgian de acţiune împotriva minelor (CMAC), Heng Ratana, a declarat că bomba aeriană MK-82 cântărește aproximativ 230 de kilograme și că cel mai probabil a ajuns în lacul de acumulare în timpul războiului.

”Pescarul prindea peşte, dar din păcate a prins o bombă aeriană de tip MK-82!” a scris Ratana într-un mesaj postat pe reţelele sociale.

Bomba descoperită de pescar a fost dezamorsată chiar pe malul lacului de către un expert al Unităţii pentru neutralizarea muniţiilor explozive (EOD) al CMAC.

De la începutul anului și până în prezent, echipa EOD a dezgropat şi neutralizat zece bombe aeriene MK-82 şi o bombă aeriană M117 de 350 de kilograme, în diferite provincii, precum Kampong Cham, Kampong Speu, Kandal, Preah Sihanouk şi Svay Rieng, dar şi în capitala Phnom Penh, a transmis directorul general al Centrului cambodgian de acţiune împotriva minelor (CMAC).

Pericolul îi pândește la tot pasul pe oamenii din Cambodgia

Autoritățile din Cambodgia estimează că între jumătatea anului 1965 şi 1973, peste patru milioane de tone de bombe aeriene şi 27 de milioane de bombe cu dispersie au fost lansate în aproximativ 115.273 de locaţii din Cambodgia în timpul celor peste 500.000 de bombardamente americane.

După cele trei decenii de război şi conflicte interne care s-au desfășurat de la jumătatea anilor ’60 și până în 1998, Cambodgia este una ţările cele mai afectate de mine şi alte muniţii neexplodate încă.

În urma acestor conflicte, autoritățile statului estimează că sunt peste patru milioane de mine terestre și alte muniții care nu au explodat și care pot pune viața cetățenilor în pericol.

Conform rapoartelor oficiale, din 1979 până în martie 2024, exploziile unor mine terestre şi a altor muniţii rămase din timpul războiului au făcut 19.823 de victime şi au condus la rănirea sau la pierderea membrelor a 45.224 de persoane în această ţară.

Please follow and like us:
Pin Share