Ce este vinul pelin şi cum se obţine

Ce este vinul pelin şi cum se obţine

Mulți dintre consumatorii tradiționali de vin sunt obișnuiți cu vinuri precum Chardonnay, Pinot Gris sau Pinot Noir, însă există o categorie de oameni care preferă să bea câte un pahar dintr-o licoare bahică mai puțin cunoscută, o adevărată bijuterie din domeniul viticulturii. Vinul de pelin este un amestec fascinant de tradiție și complexitate aromatică al cărui proces de fabricare necesită grijă și precizie, rezultatul fiind o băutură care îmbogățește experiențele culinare și culturale deopotrivă.

În cele ce urmează îți vom vorbi ce este vinul pelin, cum se obține și cum se consumă acesta, precum și importanța culturală și simbolică pe care acest sortiment de vin le are prin prezența sa în muzica și în folclorul autohton.

Ce este planta de pelin

Pelinul alb sau pelinul de mai (n.n. – Artemisia absinthium) este o plantă erbacee perenă, care aparține familiei Asteraceae. Pelinul este recunoscut atât pentru aroma sa amară distinctivă, cât și pentru cea erbacee și pentru numeroasele beneficii pe care le are pentru sănătate. Deși este originară din regiunile temperate ale Europei, pelinul poate fi întâlnit și în alte climate, inclusiv în unele zone din Asia, Africa, America de Sud și America de Nord.

Planta de pelin are tulpini drepte albe-catifelate sau vernia căror înălțime poate ajunge până la 1,2 metri, frunze verzi-argintii și flori galben pai mici, care sunt dispuse în panicule. Frunzele bazale sunt tripenat sectate, cu o lungime de până la 20 de centimetri, iar cele tulpinale, cu lungimi nu mai mari de 10 centimetri, se simplifică treptat către vârf, aflăm de pe site-ul HealthLine.

Este cultivat ca plantă ornamentală, însă datorită compușilor săi chimici, pelinul este folosit în diverse preparate, inclusiv în băuturi alcoolice. Unul dintre acestea este tujona, care poate avea efecte neurotoxice dacă este folosit în doze mari. El poate fi utilizat și în cantități controlate pentru avantaje digestive și aromatice.

Considerat mult timp un halucinogen și o potențială otravă, pelinul a fost interzis în SUA aproape un secol, din 1912 până în 2007, însă în prezent este legal. Pelinul este un ingredient esențial al băuturii spirtoase denumită absint. Este vorba despre un lichior franțuzesc, care era preferat de mulți artiști din secolul al XIX-lea, între care pictorul olandez Vincent Van Gogh, potrivit VeryWellHealth.

Ce beneficii are pelinul

Toate părțile componente ale plantei de pelin sunt folosită de sute de ani în scopuri medicinale pentru o varietate de afecțiuni pentru a trata durerea, echimozele și problemele de digestie, viermii intestinali și infecțiile pielii. De asemenea, pelinul se folosește demult și pentru tratarea problemelor de natură ginecologică, motiv pentru care denumirea științifică provine de la numele zeiței grecești Artemis din Efes. Denumirea specifică derivă de la apsínthion, care este termenul grecesc pentru plantă, ceea ce înseamnă că Artemisia absinthium se traduce prin planta lui Artemis.

Pelinul este folosit pe post de stimulent al secrețiilor gastrice, antiinflamator al mucoaselor gastro-intestinale, antihelmintic, antidiareic, laxativ, în hipotonie gastrică, cicatrizant (intern și extern) și altele. Totodată, ceaiul de pelin este recomandat persoanelor care se confruntă cu anorexia, insomnie, anemie, lipsa poftei de mâncare, flatulență, dureri de stomac, icter și indigestie. Decoctul din frunze de pelin este folosit pentru tratarea ulcerațiilor cutanate, a gingivitei și pentru oprirea sângerărilor, în timp ce tinctura de pelin este eficientă în tratarea artritei, afecțiunilor ginecologice și hemoragiilor.

În practica naturistă, încă din cele mai vechi timpuri, se folosesc frunzele și vârfurile înflorite ale pelinului, în special în perioada iulie-septembrie, atunci când planta are un miros puternic aromat și gust foarte amar. În schimb, pelinul nu este recomandat femeilor însărcinate, celor care alăptează, persoanelor epileptice, celor cu diverse alergii și celor cu probleme cardiace sau renale, mai precizează HealthLine.

Ce este vinul pelin

Vinul pelin este un vin special, care se prepară pe bază de flori de pelin și alte ingrediente și care se caracterizează printr-o aromă deosebită și un gust specific amărui de ierburi. Supranumit vinul primăverii, acesta are un parfum bogat, pământesc, cu o prezență dominantă a pelinului, care este echilibrat de alte plante, ierburi și mirodenii. De altfel, tocmai acest amestec diferențiază vinul pelin de vinurile tradiționale obținute din struguri.

Vinul pelin este un vin special, care se prepară pe bază de flori de pelin

În timpul fermentației, aroma de pelin se transferă în must, conferind vinului acest buchet plăcut. Dar, pentru a accentua aroma, în must se pot adăuga și felii de gutui. Există trei sortimente de vin pelin, și anume pelin sec, pelin ușor dulceag și pelin de mai cu o aromă foarte plăcută de Artemisia Absinthium.

De asemenea, în funcție de culoare, vinul pelin poate fi alb, roșu sau roze. Trebuie să știi că vinul pelin sec se remarcă prin aromă, dar nu este dulce, în timp ce pelinul dulceag are o aromă specifică și un gust dulceag.

Cum se obține vinul pelin

Vinul pelin este cunoscut de sute de ani în Europa, deci și în România, și este şi astăzi apreciat de către consumatori. Cu toate acestea, nu toţi ştiu care este tehnica prin care se obţine acest vin. Primul pas pe care trebui să-l faci în crearea acestui vin constă în recoltarea atentă a pelinului, care este, evident, ingredientul principal. De aceea, pelinul trebuie culese la apogeul aromei și a gustului său.

Odată ce a fost recoltat, pelinul și alte ierburi sunt macerate pentru a elibera aromele. Vinul pelin se obţine din strugurii foarte sănătoşi, bine copţi şi lipsiţi de substanţe poluante. Acesta nu este învechit în butoaie de lemn, așa cum se întâmplă cu vinurile tradiționale din struguri, ci se maturează în sticle timp de câteva luni. Perioada de maturare permite diverselor arome să se contopească și să se armonizeze, ceea ce va avea ca rezultat un produs final echilibrat și complex.

Amestecul este apoi lăsat la infuzat în alcool, într-un butoi, care se umple ulterior cu must proaspăt, bogat în glucide. Butoiul se acoperă, iar pelinul și boabele de struguri vor fermenta încet alături de feliile de gutui pe care le poți adăuga pentru un plus de aromă. Acest proces de infuzare poate să dureze între săptămâni și câteva luni, în funcție de cât de aromat vrei să fie vinul pelin pe care îl faci.

După ce procesul de infuzie este complet, lichidul astfel obținut este îndulcit pentru a contracara amărăciunea pelinului. Primăvara, mai exact în lunile aprilie și mai, strugurii se presează pentru a se obține vinul pelin, care apoi se îmbuteliază și se pune în consum, potrivit site-ului desprevin.ro.

Asemenea multor alte vinuri aperitive, pelinul merge perfect cu o gamă largă de startere

Cum trebuie băut vinul pelin

Pentru a te bucura din plin de gustul și savoarea vinului pelin este important de știut că acesta trebuie răcit foarte bine înainte de a fi consumat și se potrivește cu o varietate mare de alimente. Vinul pelin poate să fie savurat ca aperitiv datorită proprietăților sale digestive, fiind adeseori consumat rece înainte de mese pentru a stimula apetitul.

Asemenea multor alte vinuri aperitive, și pelinul merge perfect cu o gamă largă de startere, de la aperitive care conțin mezeluri, măsline, brânzeturi, sărățele, până la bruschete, icre, hummus, pastă de măsline, pesto sau orice altă pastă de întins pe pâine, precum și crochete de pește, ciuperci umplute ori salată de andive.

De asemenea, vinul pelin poate fi utilizat în diverse cocktail-uri și rețete culinare. Datorită conținutului său de tujona, vinul pelin trebuie să fie consumat cu moderație, în caz contrar existând riscul ca acest compus chimic să poată avea efecte adverse asupra sănătății.

Vinul pelin în preparatele culinare

În același timp, vinul pelin poate fi asociat cu o serie de preparate culinare cărora le accentuează gustul și adaugă o notă rafinată. Printre cele mai reușite împerecheri culinare se numără preparatele din carne. Mai exact, vinul pelin completează perfect carnea de vită, oferindu-i o complexitate suplimentară. Gustul amărui al vinului contrastează într-un mod foarte plăcut cu bogăția cărnii.

De asemenea, dacă ești un băutor de vin pelin atunci trebuie să știi că acesta se potrivește foarte bine cu brânzeturile maturate, adică cele cu arome puternice, precum gorgonzola sau brânza de capră. Nu în ultimul rând, un pahar cu vin pelin merge întotdeauna cu deserturi pe bază de ciocolată amăruie sau tarte cu fructe, asta pentru că amăreala și dulceața se echilibrează reciproc.

Vinul pelin poate să fie utilizat și la prepararea anumitor mâncăruri. Spre exemplu, se pot adăuga 100 sau 200 de mililitri din acest vin la sosurile albe sau la fripturi de pui ori de curcan, însă merge la fel de bine și într-un sos lejer pentru păstrăv sau somon. Dacă preferi friptura de miel, va trebui să consumi vin pelin roșu, care se consumă în mod tradițional de Paște, notează Click.ro.

Vinul pelin în muzică

Vinul pelin apare adeseori în muzică, fiind simbolizat drept o băutură misterioasă și poetică deopotrivă. Prezența acestui vin în muzică reflectă importanța sa culturală și simbolică, făcând din acesta nu doar o băutură, ci și un simbol al amărăciunii și al frumuseții vieții.

În folclorul românesc, pelinul este menționat de multe ori în cântece tradiționale și este asociat cu amintiri și cu emoții intense. Spre exemplu, melodia „Pelin beau, pelin mănânc” cântată de regretata Ioana Radu reflectă durerea și nostalgia, această plantă perenă simbolizând amarul vieții și al suferinței. În plus, versurile „Pelin beau, pelin mănânc, Seara pe pelin mă culc, Dimineața când mă scol, Cu pelin pe ochi mă spăl” au legătură cu obiceiurile din vechime.

De asemenea, melodia intitulată „Toarnă vin, toarnă pelin” vorbește despre bucuria oamenilor de a petrece alături de cei dragi „Toarnă vin, toarnă pelin, Până-n ziuă vreau s-o țin, Și să cânte muzica, astă-seară-i seara mea”.

Totodată, vinul pelin este uneori evocat pentru a sugera un exotism sau o legătură cu vechiile tradiții, reprezentând o metaforă pentru momentele amare și dulci ale vieții noastre. În acest context, vinul pelin devine un element cultural care îmbogățește textul muzical, oferind profunzime și context emoțional.

Vezi şi câte tipuri de vin roșu există și care sunt acestea!

  

  

Please follow and like us:
Pin Share