Nu este persoană care să nu fi auzit, măcar o dată, de cele 7 minuni ale lumii antice. Dovadă a ingeniozității și măiestriei arhitecturale, puțini sunt cei care mai știu ce s-a întâmplat cu aceste construcții iconice.
Ce s-a întâmplat cu cele 7 minuni ale lumii antice
Cele 7 minuni ale lumii antice sunt o adevărată oglindă a civilizației care le-a creat. Unice și imposibil de replicat, aceste construcții au fost descrise de învățații vremii drept ”cele șapte lucruri demne de a fi văzute”.
Cele 7 minuni ale lumii antice au fost create de om și reprezintă, de fapt, o colecție de lucrări uimitoare. Fiecare astfel de minune arhitecturală are povestea ei pe care foarte puțină lume o cunoaște cu adevărat.
Colosul din Rodos este una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. Statuia a fost ridicată în Grecia, în anul 300 î.Hr. pentru a-l onora pe zeul Soarelui. Înaltă de 33 de metri, statuia a rezistat timp de 50 de ani, însă, cutremurul din 226 î.Hr. care a lovit Rodosul a distrus-o în totalitate.
Grădinile suspendate din Babilon, operă a regelui Nabucodonosor al II-lea, a fost, de fapt, un cadou. Regele le-a ridicat în anul 605 î.Hr. drept cadou pentru soția lui, regina Amyitis. Așa cum le spune și numele, aceste grădini uimitoare aveau mai multe terase pe care se aflau mii de specii de plante. Chiar dacă existența lor reală a fost contestată, săpăturile arheologice au descoperit dovezile existenței lor.
Care este singura minune a lumii care poate fi admirată și în prezent
Singura minune a lumii antice care mai rezistă și în prezent este Marea Piramidă din Giza. Aceasta este încă o dovadă a cunoștințelor avansate pe care egiptenii le aveau în domeniul construcțiilor. Potrivit lui Herodot, Marea Piramidă din Giza a fost ridicată cu ajutorul a 100.000 de oameni. Construită în urmă cu 4.500 de ani, acesta a fost ridicată ca monument funerar pentru regele Keops.
Statuia lui Zeus este o altă minune a lumii antice care demonstrează măreția grecilor. Ridicată în anul 450 î.Hr., această construcție înaltă de 15 metri a fost amplasată în templul de la Olimpia. Construită în totalitate din aur și fildeș, statuia a fost demontată și mutată în Constantinopol, în 470 d.Hr. Din păcate, a fost distrusă în totalitate în urma unui incendiu.
Templul lui Artemis a fost una dintre cele mai mărețe construcții ale lumii antice. De-a lungul timpului, acesta a trecut prin multe episoade de reconstruire. Într-un final, invazia goților din anul 262 d.Hr. l-a distrus complet. Cei care vor să admire o parte dintre rămășițele acestui templu, pot merge la British Museum din Londra.
Mausoleul din Halicarnas a luat naștere din dorința reginei Artemisa. Aceasta a vrut un loc sigur unde să adăpostească rămășițele fratelui său, dar și pe ale soțului. Amplasat pe teritoriul actualei Turcia, mausoleul a fost distrus de un cutremur în secolul XV.
Farul din Alexandria, ultima minune a lumii antice, a fost ridicat de arhitectul Socrate din Cnidos. Scopul său a fost acela de a ghida marinarii și de a-i ajuta să se orienteze mult mai bine pe timpul nopții. Construcția solidă a rezistat multor cutremure, însă, la un moment dat, s-a prăbușit. În 1994, arheologii au găsi în apropierea orașului Alexandria o parte din ruinele lui.