Ce fel de componente au fost descoperite în produsele cu ciocolată de pe rafturi. Comunitatea științifică trage un semnal de alarmă asupra potențialelor riscuri.
Ce s-a descoperit în majoritatea produselor de ciocolată din comerț. Cercetătorii au tras semnalul de alarmă
Ciocolata este un desert adorat de milioane de oameni din întreaga lume. Dar cât de sigură este ea de fapt? Un studiu recent ne oferă răspunsuri surprinzătoare.
Cercetătorii au studiat ciocolata de pe rafturile magazinelor pentru a vedea dacă e sigură pentru cosumatori. Au descoperit că, în general, este acceptat să ne răsfățăm cu o bucată de ciocolată pe zi, arată Reuters, conform celor de la agerpres.ro. Dar dacă mâncăm prea multă sau prea des, s-ar putea să apără diferite probleme.
Cercetătorii de la Universitatea George Washington și de la ConsumerLab.com au analizat recent 72 de produse de ciocolată din supermarketuri. Scopul lor a fost să vadă dacă aceste dulciuri conțin metale grele care ar putea fi dăunătoare sănătății noastre.
În cantități mari, metalele grele pot deveni toxice pentru organismul uman. Rezultatele, publicate în revista Frontiers in Nutrition, ne oferă atât vești bune, cât și motive de precauție.
Vestea bună este că majoritatea produselor testate au respectat limitele de siguranță stabilite de Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA). Asta înseamnă că putem savura în liniște o bucată de ciocolată ca desert sau gustare.
Riscurile asociate consumului excesiv de ciocolată
Totuși, cercetătorii ne avertizează să fim atenți la cantitate. Dacă mâncăm prea multă ciocolată sau prea des, lucrurile s-ar putea complica. Ei au descoperit că unele produse depășesc limitele mai stricte stabilite de statul California. De exemplu, 31 din cele 72 de produse testate au depăşit limitele pentru plumb, în timp ce 13 din 37 au depăşit limitele pentru cadmiu.
Experții recomandă să mâncăm între 30 și 60 de grame de ciocolată pe zi, dacă nu avem restricții medicale. E important să nu exagerăm și să fim atenți și la alte alimente pe care le consumăm în paralel. De exemplu, peștele, fructele de mare și orezul brun pot conține și ele metale grele. Dacă mâncăm des aceste alimente împreună cu multă ciocolată, am putea depăși limitele sigure.
„Dacă produsele contaminate, în ansamblu, sunt consumate în cantităţi mici şi rar de către majoritatea oamenilor, este posibil ca aceşti agenţi de contaminare să nu reprezinte o problemă de sănătate publică”, a fost menționat în acest studiu, potrivit adevarul.ro.
Deci, nu trebuie să renunțăm la plăcerea de a mânca ciocolată. Dar e bine să fim conștienți și să o consumăm cu moderație!