Ce sumă va încasa militarul rus care va doborî primul avion de luptă F-16 trimis de occidentali în Ucraina: „Soldați, iată premiul”

Ce sumă va încasa militarul rus care va doborî primul avion de luptă F-16 trimis de occidentali în Ucraina: „Soldați, iată premiul”

Compania rusă de stat FORES plătește un premiu de 15 milioane de ruble, circa 155.000 de euro, pentru primul avion de luptă F-16 doborât, a anunțat directorul general Serghei Șmotiev, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), relatează agenția rusă de stat TASS și site-ul postului RTVI.

„Am anunțat o recompensă pentru distrugerea avionului de luptă F-16, dacă astfel de aeronave sunt livrate Kievului. Soldați, acesta este premierul: 15 milioane de ruble. Noi ne respectăm, de fiecare dată, cuvântul”, a declarat Serghei Șmotiev, director FORES, o companie care produce suporturi ceramice pentru sondele de petrol. 

Serghei Șmotiev

De asemenea, primește recompense și cine elimină tancurile furnizate de țările occidentale Ucrainei.

Se premiază și tancurile occidentale distruse

Câte 5 milioane de ruble (52.000 de euro) au primit soldații care au distrus primul tanc occidental. Câte 500.000 de ruble (5.200 de euro) primesc soldații pentru toate tancurile occidentale distruse în război.

Pe 14 aprilie, compania FORES a premiat luptătorii grupului de trupe de Vest pentru distrugerea a șase tancuri străine Leopard 2 în zona Districtului Militar de Nord. Recompensele au fost predate cadrelor militar la sediul Districtului Militar Moscova. A fost a șasea premiere.
În septembrie 2023, compania a transferat plăți către membrii echipajului tancului rus „Alioșa”, care au distrus opt vehicule inamice.
În octombrie 2023, au fost plătite recompense pentru un Leopard 2 doborât către echipajele a două elicoptere de atac și recunoaștere Ka-52.
În noiembrie 2023, patru militari din unitatea de puști motorizate din Districtul Militar de Sud care au lovit trei tancuri Leopard 2 și-au primit recompensele.
În ianuarie 2024, compania a premiat cinci luptători pentru distrugerea a patru tancuri străine. Premiile au fost înmânate la Casa Centrală a Armatei Ruse din Moscova, în prezența comandamentului Forțelor Aeropurtate Ruse.
Soldații sunt premiați pentru distrugerea tancurilor. Foto: foresltd.ru

De la începutul „operațiunii militare” din Ucraina, compania FORES a alocat 216,4 milioane de ruble (2,25 milioane de euro) pentru a sprijini armata rusă.

În august 2023, agenția Reuters a notat că Statele Unite au aprobat transportul de avioane de luptă F-16 deținute de Danemarca și Olanda către Ucraina.

Ulterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat că un total de peste 40 de astfel de avioane vor fi transferate la Kiev: Amsterdam va trimite 24, iar Copenhaga 19.

Reprezentanții ambelor țări au indicat că Forțele Armate ucrainene vor putea să le folosească pentru „apărare”, dar și să lovească ținte militare pe teritoriul Rusiei.

Pe lângă Danemarca și Olanda, Norvegia și Belgia și-au anunțat intenția de a transfera aeronave F-16 la Kiev. Oslo va trimite între 10 și 12 avioane, Bruxellesul – 30 de avioane (a interzis folosirea acestora în afara Ucrainei).

„Surpriză totală pentru inamic”

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Ilia Ievlaș, a declarat: „apariția F-16 pe cerul Ucrainei va fi o surpriză totală pentru inamic”.

Produs din 1973, F-16 este cel mai popular avion de luptă datorită costului relativ scăzut și caracteristicilor sale. Costul unui F-16 variază, în funcție de modificări, de 34 la 70 de milioane de dolari.

Avion F-16 staționat la baza Aviano (Italia) Foto: Profimedia

Putin: „Vor arde la fel ca tancurile”

În vara trecută, președintele rus Vladimir Putin a afirmat că F-16-urile furnizate Kievului „vor arde în același mod ca tancurile transferate la Kiev”.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a subliniat că Rusia a informat Statele Unite, Marea Britanie și Franța că „nu poate ignora capacitatea acestor aeronave de a transporta arme nucleare”.

Lavrov a susținut că livrarea de F-16 Ucrainei ar fi „o acțiune de semnalare deliberată NATO în domeniul nuclear” pentru Rusia, dar a adăugat că avioanele de vânătoare F-16 nu vor putea întoarce „cursul războiului”.

Avioanele de luptă F-16 şi aerodromurile militare din afara Ucrainei unde se vor desfășura acestea vor deveni ţinte legitime pentru Moscova dacă vor lua parte la misiuni de luptă împotriva forţelor ruse în Ucraina, a transmis și deputatul Andrei Kartapolov, şeful comisiei de apărare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului.

Foto: Profimedia

  

  

Please follow and like us:
Pin Share