Cea mai veche plantă marină cunoscută, descoperită: Are 1.400 de ani

RMAG news

O plantă marină veche de 1.400 de ani a fost descoperită recent, fiind considerată cea mai veche de acest tip din lume. Echipa de cercetători a utilizat un ceas genetic revoluționar pentru a determina vârsta acestei plante.

Cea mai veche plantă marină

Planta marină, o specie din regnul Zostera marina, cunoscută și sub numele de eelgrass, a fost găsită în Marea Baltică. Cercetătorii au utilizat un ceas genetic inovator pentru a descoperi vârsta acestei plante marine.

Aceste plante marine produc ramete, membri individuali ai unui clon care se pot separa și deveni independenți.

„Reproducerea vegetativă ca mod alternativ de reproducere este răspândită în regnurile animal, fungic și vegetal”, a explicat Dr. Thorsten Reusch, profesor de ecologie marină la GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel, într-o declarație.

Variația genetică din cadrul acestor ramete poate fi folosită pentru a le determina vârsta. În timpul creșterii corpului principal al organismului, pot apărea mutații care ajung să se fixeze și să se acumuleze în rametele descendenților. Ceasul funcționează comparând planta ce urmează a fi datată cu rametele descendenților și stabilind vârsta în funcție de diferențele dintre acestea.

Ce au descoperit cercetătorii

Echipa a avut acces la un clon de iarbă de mare în vârstă de 17 ani, păstrat într-un laborator, și l-a folosit pentru a calibra ceasul genetic în vederea aplicării pe eșantionul sălbatic. Diferențele dintre cele două au relevat că clonul are 1.402 ani, ceea ce îl face cea mai veche plantă marină cunoscută. Metoda nouă a identificat și alte clone care aveau câteva sute de ani.

Eelgrass poate acoperi o suprafață vastă; Z. marina este o specie răspândită în Pacific, Atlantic și Mediterană. Termenul eelgrass include și multe alte specii care pot atinge, de asemenea, vârste impresionante.

„Ne așteptăm ca alte specii de iarbă de mare și clonele lor din genul Posidonia, care se întind pe mai mult de zece kilometri, să prezinte vârste și mai mari și, astfel, să fie de departe cele mai vechi organisme de pe Pământ”, a concluzionat Reusch.

„Acestea vor fi următoarele obiecte de studiu”, a adăugat Dr. Benjamin Werner, co-autor al studiului.

Cercetătorii sugerează că ceasul ar putea fi util și pentru alte specii, cum ar fi zmeura și trestiile, dar și în conservarea coralilor.

Please follow and like us:
Pin Share