Într-o perioadă în care se vorbește tot mai mult de posibile negocieri de pace în Ucraina, Volodimir Zelenski vine cu o propunere care nu va fi privită cu ochi buni la Moscova: desfășurarea de trupe străine în Ucraina.
Volodimir Zelenski dorește desfășurarea de trupe străine în Ucraina
De la începutul războiului din estul Europei până în prezent, aproximativ 43.000 de soldați ucraineni au fost uciși, a declarat Volodimir Zelenski într-o recunoaștere rară a numărului de victime ale națiunii sale.
Într-o postare pe rețelele de socializare, președintele ucrainean a mai spus că au fost raportate 370.000 de persoane rănite pe front. Acesta a mai susținut că 198.000 de soldați ruși au fost uciși și alți 550.000 răniți.
În aceste condiții, pentru a pune capăt vărsării de sânge pe front, liderul de la Kiev a adus din nou în discuție o soluționare diplomatică a războiului purtat de Rusia în Ucraina.
Zelenski a venit cu o propunere care ar putea trezi furie la Kremlin. Acesta a evocat ideea desfășurării de trupe străine în țara sa până când aceasta ar putea adera la alianța militară NATO, relatează AP News.
”Un contingent de trupe dintr-o țară sau alta ar putea fi prezent în Ucraina atâta timp cât aceasta nu face parte din NATO. Dar pentru aceasta trebuie să avem o înțelegere clară a momentului în care Ucraina devine membru al UE și a momentului în care devine membru NATO”, a declarat Zelenski, luni, în cadrul unei conferințe de presă comune cu liderul opoziţiei germane, Friedrich Merz.
Această idee ca trupe NATO să ajungă pe frontul din Ucraina nu este una în premieră. În februarie 2023, președintele Franței Emmanuel Macron a provocat controverse în Europa. Acesta vorbea atunci de posibilitatea ca state din NATO să trimită trupe în Ucraina.
Rusia, avertisment sever privind prezența trupelor NATO în Ucraina
Tot în această săptămână, liderul de la Kiev a mai spus că îl va suna pe omologul său din SUA, Joe Biden, pentru a discuta despre aderarea la NATO. Ucraina joacă periculos această carte, știut fiind faptul că Rusia i-a cerut să renunțe la ambițiile sale în cadrul NATO. Kremlinul consideră aderarea Kievului la alianță drept o amenințare inacceptabilă la adresa securității.
În ceea ce privește desfășurarea de trupe occidentale în Ucraina, Putin a atras atenția, încă din martie 2024, că Rusia va considera că este vorba de ”intervenționism”, iar escaladarea confruntărilor ar putea genera un război nuclear.