China spune că 26 de țări sprijină planul său de pace pentru Ucraina: reacția Kievului. SUA exprimă îndoieli asupra rolului Beijingului

China spune că 26 de țări sprijină planul său de pace pentru Ucraina: reacția Kievului. SUA exprimă îndoieli asupra rolului Beijingului

Ministrul chinez de externe Wang Yi afirmă că 26 de țări susțin planul de pace propus de Beijing și că atât Ucraina, cât și Rusia au „confirmat în mod separat cea mai mare parte a conținutului” celor 12 principii ale sale. Diplomația ucraineană a răspuns că țara agresată este îndreptățită să definească pacea, în timp ce diplomația americană și-a exprimat îndoieli asupra „rolului diplomatic util” al Chinei.

Potrivit Bloomberg, Wang Yi a făcut aceste remarci în timpul unei întrevederi avute marți, la Beijing, cu omologul său turc Hakan Fidan. Această declarație a venit la câteva zile după ce Beijingul a confirmat că nu va participa la summitul de pace pregătit de Elveția la inițiativa Ucrainei. Motivul: lipsa Rusiei. Ulterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat China că ajută Rusia în subminarea acestei reuniunii internaționale la care 106 țări și-au confirmat prezența, o acuzație reluată aluziv de MAE de la Kiev.

MAE de la Kiev: Formula lui Zelenski, singura „fundație justă” pentru pace

Ministerul ucrainean de externe a transmis marți seară că a luat notă de declarațiile lui Wang Yi. Totuși, diplomația ucraineană i-a cerut Chinei să „aducă o contribuție practică” la restabilirea păcii și să adopte o poziție echilibrată în relațiile cu Moscova vs relațiile cu Kiev.

„Toate statele care își doresc cu sinceritate restabilirea păcii ar trebui mai degrabă să lucreze împreună pentru a se asigura că summitul este un succes decât să depună eforturi pentru a-l submina”, scrie diplomația ucraineană.

„Participarea unui oficial chinez de rang înalt ar fi putut oferi o oportunitate excelentă de a aduce o contribuție practică la atingerea unei păci juste și durabile în Ucraina, restabilindu-i totodată integritatea teritorială”, continuă diplomația ucraineană.

„Ucraina, ca parte pe al cărei teritoriu are loc războiul și țara care suportă toată greutatea agresiunii ruse, trebuie să definească cum ar trebui să arate pacea. Singura fundație justă pentru atingerea păcii” este planul în zece puncte propus de Volodimir Zelenski, conchide MAE de la Kiev.

Comentând lipsa Chinei la summitul de pace, purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Matthew Miller, a spus că Washingtonul nu vede cum Beijingul ar putea juca vreun rol pozitiv în încheierea războiului.

„Am fost întotdeauna clar că, dacă ar vrea, China ar putea juca un rol diplomatic util (…) în rezolvarea acestui conflict. Acum este greu de văzut cum ar putea juca acest rol, având în vedere acțiunile pe care le-am văzut în ultimele luni din partea Chinei pentru a reface (…) baza industriei militare rusești”, a declarat oficialul american, citat de Ukrainska Pravda.

Șeful NATO spune că nu este surprins de lipsa Chinei

Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a criticat China pentru boicotarea summitului de pace pregătit de Elveţia, transmite agenția de presă DPA, preluată de Agerpres.Într-un interviu acordat postului german de radio NDR, Stoltenberg a afirmat că este regretabil că factorii de decizie de la Beijing au luat în considerare să nu participe la reuniune.

Secretarul general al NATO a spus că poziţia Chinei nu este surprinzătoare. Stoltenberg a explicat că Beijingul nu doar că nu a condamnat invazia rusă în Ucraina, dar liderul chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin au semnat un acord cu puţin timp înainte de lansarea invaziei prin care şi-au promis un „parteneriat nelimitat”.De la începerea invaziei la scară largă, la 24 februarie 2022, China vinde tehnologie avansată, microelectronice şi alte echipamente pentru a sprijini economia rusă, pusă pe picior de război, și pentru a-i permite Kremlinului să-şi continue agresiunea împotriva Ucrainei.

Elveţia a invitat reprezentanţi din aproximativ 160 de ţări la evenimentul din 15-16 iunie pentru a dezbate modalităţile posibile pentru a se ajunge la o pace durabilă în Ucraina, notează DPA.

Rusia contestă organizarea acestui summit, considerându-l „o activitate complet absurdă” și „o pierdere de timp”.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share