Creatura care a fost observată pe teritoriul României. Face prăpăd în curțile, grădinile și livezile oamenilor

Creatura care a fost observată pe teritoriul României. Face prăpăd în curțile, grădinile și livezile oamenilor

Creatura originară din America de Nord, observată de curând și pe teritoriul României. Poate să facă dezastru în curțile, grădinile și livezile oamenilor.

Creatura care a fost observată pe teritoriul României. Poate face prăpăd în curțile, grădinile și livezile oamenilor

Recent, un bărbat a surprins o insectă originară din America de Nord pe o plasă de țânțari. Este vorba despre un exemplar rar al unei specii de croitor, surprins în zona Copou din Iași.

Potrivit entomologului Alexandru Pintiloaie, “Red-headed ash borer” sau “Neoclytus acuminatus” a fost văzut pentru prima dată în România în urmă cu mai bine 20 de ani și că specia s-a extins, după cum a declarat acesta pentru Ziarul de Iași.

“Este o specie de croitor originară din America de Nord, dar stabilită la momentul actual și în cateva țări din Europa, inclusiv România.

La noi, primul exemplar a fost găsit în 2002, în vestul țării, dar în ultimii ani specia s-a extins și e prezentă în mai multe zone din România, inclusiv în Pârcovaci, Hârlău, din județul Iași. 

Prin urmare, era doar o chestiune de timp să ajungă și la noi în oraș, în zona urbană”, a explicat specialistul din cadrul Stațiunii de Cercetare Agigea.

Larvele pot să transforme duramenul, adică partea centrală a trunchiului unui arbore, aproape în totalitate în pulbere. Din acest motiv, insecta ar putea distruge curțile și livezile.

În statul Carolina de Nord din SUA, apar chiar și câte trei generații pe an. Gândacii adulți apar primăvara, atunci când vremea începe să se încălzească. Insectele sunt active până toamna, când temperaturile de afară încep să scadă.

“Nu are venin sau otravă, nu mușcă, e complet inofensiv”, a mai adăugat entomologul Alexandru Pintiloaie, potrivit antena3.ro. De asemenea, insecta nu reprezintă un pericol pentru oameni.

Specia de croitor din America de Nord. Sursa foto: Missouri Department of Conservation/Donna Brunet

Unde se dezvoltă această insectă

În general, croitorul se dezvoltă în arbori de foioase recent morți sau pe care să moară. De cele mai multe ori, impactul asupra oamenilor constă în daunele provocate de arborii tăiați destinați lemnului de esență tare, precum și lemnului de foc.

De multe ori, insectele sunt adesea aduse în case cu lemne de foc și pot ieși, însă nu provoacă locuinței daune fizice. Specia infestează arborii vii slabi, dar și pe cei nou plantați.

În unele zone, insecta este un dăunător al materialului de pepinieră. Hrănirea larvelor poate să întrerupă fluxul de sevă. Mai mult, poate slăbi trunchiul copacilor tineri, care vor deveni mai sensibili la pagubele produse de vânt, informează Wikipedia.

Please follow and like us:
Pin Share