Postul Crăciunului este o perioadă importantă pentru credincioși, fiind un moment de reflecție spirituală, dar și un moment potrivit pentru a ne curăța organismul. Multe persoane se tem de faptul că în această perioadă pot pune mai multe kilograme, datorită poftei de mâncare și a alegerilor alimentare.
Sfaturile Mihaelei Bilic
Nutriționista a oferit câteva sfaturi într-o intervenție la Știrile ProTv, prin care să știm cum să abordăm postul într-un mod sănătos, fără a ajunge la câteva kilograme în plus, conform click.ro.
Una dintre cele mai importante reguli este că ne forțăm să respectăm regulile de alimentație strictă fără a ne asculta corpul. Mihaela Bilic subliniază că „dacă intrăm cu ideea de a ține post cu orice preț și nu avem disponibilitatea de a ne confrunta cu senzația de foame, va fi un post nereușit pentru siluetă și pentru organism”.
Este important să înțelegem că postul nu trebuie să fie o perioadă de privare extremă și trebuie să alegem alimentele care să ne asigure suficientă energie și nutrienți.
Un alt sfat importantpe care nutriționsita ni-l oferă este să nu consumăm foarte multe produse procesate. În supermarketuri găsim diverse variante de produse de post care imită alimentele de origine animală, precum șnițelul, pateul sau brânza de post. Aceste produse conțin frecvent aditivi și grăsimi nesănătoase, care nu aduc beneficii pentru organism. „Nu e normal să mâncăm în post toate alimentele în variantă de post”, avertizează Mihaela Bilic.
În această perioadă trebuie să evităm alimentele făinoase și să consumăm legume
Un alt risc al postului este tendința multor persoane de a consuma produse bogate în făinoase și grăsimi vegetale, cum ar fi cele preparate cu ulei. Mihaela Bilic explică faptul că aceste combinații pot favoriza rapid acumularea de kilograme, în special în zona abdomenului. „Este rețeta sigură pentru îngrășat,” spune nutriționistul
În perioada postului, este important să fim atenți la cantitățile de făinoase și tipul de ulei folosit. De asemenea, ar trebui să consumăm preparate mai ușoare, cum ar fi supele, ciorbele și ghiveciurile de legume.
De asemenea, Mihaela Bilic sugerează să includem mai multe legume și leguminoase în alimentația zilnică pe durata postului. „Leguminoasele, precum fasolea, lintea, mazărea și năutul, sunt o sursă excelentă de proteine vegetale”, subliniază nutriționistul, adăugând că acestea contribuie la senzația de sațietate și ajută la menținerea unui aport echilibrat de nutrienți.