Cum poți consuma cătina dacă nu agreezi gustul siropului sau sucului. Are o mulțime de beneficii pentru sănătate

Cum poți consuma cătina dacă nu agreezi gustul siropului sau sucului. Are o mulțime de beneficii pentru sănătate

Cătina este recomandată de către specialiștii în domeniul Sănătății pentru a fi consumată des toamna, deoarece are multiple beneficii pentru organism. Însă, nu toată lumea agreează sau tolerează aroma sucului sau al siropului din această plantă. Așadar, cum o poți consuma altfel?

Cum să consumi cătina dacă nu-ți place sucul sau siropul din această plantă

Cătina face parte din categoria unui arbust foarte răspândit în Europa și Asia, care se numește în termeni științifici Hippophae rhamnoides. Gustum ei este unul puternic, acru și ușor astrigent, similar cu citricele și nu prea este plăcut oricui, dar există diferite combinații care fac din cătină să fie mai comestibilă.

Din cătină se prepară adesea siropuri sau sucuri, pe care le găsim în magazine sau în farmacii. Aceste produse sunt foarte achiziționate în sezonul rece deoarece se consideră că sunt bogate în vitamina C, esențială pentru întărirea sistemului imunitar.

De altfel, sistemul imunitar trebuie să fie unul foarte bun când valorile termice sunt scăzute, deoarece așa se previn răcelile sau gripa. Cătina are și o aromă de amar care poate varia în funcție de cât de coapte sau crude sunt fructele.

Pentru persoanele care stau departe de sucul sau siropul de cătină ele pot combina această plantă cu miere de albine. Ingredientul va îndulci gustul. De altfel, proprietățile se vor înmulți, fiindcă mierea de albine este o sursă bună de antioxidanți și ameliorează tusea.

Uleiul de cătină poate fi o altă opțiune de consum. Se poate combina cu diferite produse, pentru o aromă diversificată. De exemplu, poate oferi o aromă dulce acrișoară deserturilor care necesită ulei pentru preparare. Tot pentru cei care nu acceptă ușor gustul de cătină li se recomandă nectarul. Poate fi băut ca atare sau adăugat în diferite rețete.

Ce proprietăți are cătina pentru organism

Dincolo de faptul cât vă place sau nu, cătina este necesară organismului. Este bogată nu doar în vitamina C, ci și în vitaminele A, E și K, utile pentru reglarea nivelului de colesterol sau pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.

”Boabele, frunzele și coaja sunt bogate în multe substanțe bioactive valoroase pentru proprietățile nutritive. Din fructele de cătină sunt derivate cele mai comune două produse: sucul din țesutul cărnos al fructelor și uleiul produs din semințele boabelor.

Datorită unei compoziții chimice complexe, cătina are o gamă largă de diferite efecte pozitive biologice, fiziologice și medicinale, cum ar fi efecte antioxidante și imunomodulatoare, cardioprotectoare și antiaterogene, antibacteriene și antivirale, efect de vindecare asupra rănilor acute și cronice, efecte antiradiații, antiinflamatorii, antidiabetice, anticancerigene, hepatoprotectoare și dermatologice etc”, explică pe doc.ro Corina Dragomir, medic specialist Feng Shui, Medicină și Astrologie Chineză.

Please follow and like us:
Pin Share