Cum poți prepara acasă faimoasele clătite mănăstirești din Athos. Rețeta simplă pe care o poate urma orice gospodină

Cum poți prepara acasă faimoasele clătite mănăstirești din Athos. Rețeta simplă pe care o poate urma orice gospodină

Clătitele se numără printre deserturile preferate ale românilor. Sunt ușor de făcut și sunt delicioase. De obicei, gospodinele prepară clasica rețetă de clătite și puține sunt cele care știu ca există și o rețetă de clătite mănăstirești, care se fac în Athos.

Cum să prepari cele mai delicioase clătite mănăstirești, la fel ca cele de pe Muntele Athos

Fără doar și poate, clătitele sunt un desert versatil. Acestea pot fi umplute cu fel de fel de creme, după gustul fiecăruia. De-a lungul timpului, rețetele au fost adaptate și puține sunt cele care mai redau gustul de altădată.

Un loc unde clătitele au mereu gustul copilăriei este Muntele Athos. Aici, ori de câte ori au ocazia, călugării pregătesc cu drag clătitele mănăstirești care sunt un adevărat deliciu.

Dacă vrei să le faci și tu acasă, trebuie să știi că lista ingredientelor nu este deloc una lungă. Ai nevoie de un litru de lapte, 2 ouă și jumătate de kilogram de făină. Tot de pe lista ingredientelor mai fac parte și o lingură de ulei, dulceață și zahăr după gust.

Clătitele mănăstirești se prepară foarte simplu. Pentru început, ai nevoie de un bol încăpător unde vei pune laptele. Peste el, în ploaie, se adaugă faina și se amestecă constant cu mixerul pentru a nu se forma cocoloașe.

Peste amestecul respectiv se toarnă cantitatea de zahăr, după care se continuă omogenizarea tuturor ingredientelor. Secretul clătitele din Athos constă în faptul că aici, călugării nu adaugă nicio aromă sau alte ingrediente speciale, menite să schimbe gustul clătitelor.

Călugării de pe Muntele Athos susțin că laptele face diferența

După ce compoziția este gata, se unge cu un șervețel îmbinat în ulei o tigaie. După ce aceasta s-a încins, se adaugă compoziția cu ajutorul unui polonic. Clătita este gata atunci când a devenit aurie pe ambele părți.

Călugării din Athos mai au un secret după care se ghidează atunci când fac clătite. Când clătita se umflă la mijloc, spun ei, acesta este primul semn că trebuie întoarsă pe cealaltă parte.

Dintr-o astfel de compoziție, potrivit călugărilor din Athos, ar trebuie să rezulte 15 clătite. Când acestea sunt gata, se pot unge cu dulceață, în funcție de preferințe. Deși mulți ar fi tentați să folosească cremă de ciocolată, cel mai bun gust este cel de dulceață.

”Sunt simple și gustoase. Teoretic, se pot umple cu orice. Practic, dulceața este cea mai bună. E important să nu aibă aciditate. Laptele folosit este unul grecesc.”, a declarat Părintele Gabriel, potrivit spectacola.ro.

Please follow and like us:
Pin Share