De ce se simți că urechea ți se încălzește când vorbești la telefon? Un specialist a vorbit despre acest subiect. Deși poate părea un lucru banal la prima vedere, iată că el ascunde multe.
De ce se simți că urechea ți se încălzește când vorbești la telefon
Telefonul este un dispozitiv nelipsit din viața oricărei persoane. Dacă cu decenii în urmă foloseam doar telefonul fix când aveam nevoie, iată că ulterior lucrurile aveau să se schimbe radical.
Acum telefonul nu este doar un dispozitiv care asigură comunicarea. El ne oferă și oportunitatea de naviga pe internet, de a fotografia diferite momente din viața noastră, dar și de a afla informații noi.
Dacă obișnuiești să vorbești des la telefon sigur ai observat și tu că urechea ți se încălzește. Este acest lucru normal sau sănătos? Adrian Vornicu, specialist în biolelectronică și biocompatibilitate electromagnetică, a explicat ce se întâmplă, de fapt.
De ce se simți că urechea ți se încălzește când vorbești la telefon? Potrivit acestuia, nu temperatura este una îngrijorătoare. Mai exact, contează ce se întâmplă la nivelul urechii în momentul în care se întâmplă asta.
”Într-adevăr, urechea se încălzește. Acesta se numește debitul de absorbție specific, este unul dintre parametrii prin care se delimitează intensitatea cu care transmite un telefon, dar acesta nu este factorul cel mai îngrijorător, pentru că organismul uman face față la aceste variații termice.
Ca dovadă că un eschimoș stă la -40° și altcineva la tropice la +40°. Diferența de 80° nu este specifică și nici constatată ca fiind periculoasă pentru organism”, spune specialistul, la Antena 3 CNN.
Explicațiile specialistului
De ce se simți că urechea ți se încălzește când vorbești la telefon? Specialistul spune că la nivelul urechii pot exista niște proteine de șoc termic. Acesta semnalează un lucru deranjat. Practic organismul nostru ne transmite ceva.
Totodată, specialistul a mai dezvăluit că persoanele care fac un obicei în a vorbi mult cu telefonul la ureche se pot confrunta cu astfel de neplăceri. Și se pare că efectele se văd în timp și pot exista anumite blocaje.
”Deci nu temperatura în sine este periculoasă. Acolo, ceea ce se întâmplă la nivelul urechii, sunt ” proteinele de șoc termic”, care vor să ne semnalizeze că ceva le deranjează. Deci nu faptul că se încălzește urechea ne afectează, ci faptul că organismul semnalizează faptul că este deranjat de ceva.
Este ca o picătura chinezească. Toată telefonia mobilă, din cauza unor constrângeri comerciale, pentru a transmite foarte multă informație pe o bandă pasantă, este nevoie să sacadeze sau să sincopeze informația. Și această sincopă reproduce picătura chinezească în organismul nostru”, mai explică el.
Acesta a dat exemplu câteva cazuri mai vechi. Printre altele, el a vorbit și despre unele stewardese care dormeau cu telefonul sub pernă sau îl foloseau des. Ulterior, acestea se trezeau foarte obosite dimineața. Eliminarea acestui obicei a dus însă la o stare mult mai bună dimineața.