Delicatesa românească, la mare căutare peste hotare: Animalul crescut doar în România pentru care primești bani de la stat

RMAG news

Porcul din rasa autohtonă Mangalița, cunoscut și sub numele de „porcul somon”, a devenit un produs de lux pe piețele internaționale. Fermierii români care au realizat valoarea acestui animal investesc acum timp și bani în creșterea lui, beneficiind și de stimulente din partea statului.

Porcul din rasa autohtonă Mangalița

În prezent, fermierii români fac eforturi semnificative pentru a readuce în prim-plan comercializarea cărnii de Mangalița, o rasă de porc cunoscută pentru conținutul său ridicat de grăsime. Realist vorbind, aceștia nu speră încă la export, concentrându-se în schimb pe vânzarea pe plan local. În acest scop, a fost înființată Asociația Crescătorilor de Porci Mangalița.

Carnea de Mangalița este apreciată pentru multiplele sale beneficii nutriționale, inclusiv un nivel scăzut de colesterol, considerându-se chiar mai bună decât cea de somon. În consecință, un kilogram de carne de Mangalița poate ajunge să coste peste 160 de euro în piețele europene, cum ar fi la Paris, unde un kilogram de jambon de Mangalița se vinde și cu 165 de euro.

În ciuda dificultăților de după revoluție, când fermierii români au renunțat la creșterea acestei rase din cauza cerințelor mai mari de întreținere și a conținutului ridicat de grăsime (60-70% comparativ cu alte rase, unde grăsimea reprezintă doar 30-40%), interesul pentru Mangalița a început să crească din nou. Asociația Crescătorilor de Porci Mangalița a fost înființată pentru a sprijini fermierii și pentru a revitaliza comercializarea acestei cărni valoroase pe piața locală.

Animalul  rezistent la frig și ușor de întreținut

Deși România nu dispune de infrastructura necesară pentru a exporta Mangalița în cantități mari, ceea ce ar fi consolidat poziția țării ca exportator major, eforturile de a revalorifica această rasă continuă. În trecut, s-a încercat exportul a 20.000 de capete, dar lipsa tehnologiei adecvate a redus această cifră la doar câteva zeci.

Românii care aleg să crească porci Mangalița beneficiază de un animal rezistent la frig și ușor de întreținut. Prin inițiativele actuale, fermierii speră să crească popularitatea și aprecierea locală a cărnii de Mangalița, făcând din această rasă autohtonă o mândrie națională și o delicatesă internaționala.

”Românii au renunțat după revoluție să mai crească porci de Mangalița pentru că sunt mai greu de crescut și, în plus, au cam 60-70% grăsime, spre deosebire de alte rase, unde raportul este inversat – grăsimea ajunge doar la 30-40%”, a declarat Ioan Tătăran, președintele Asociației Crescătorilor de Porci Mangalița, potrivit agrostandard.ro.

Fermierii speră că, prin inițiativele lor, să sensibilizeze consumatorii locali cu privire la calitățile cărnii de Mangalița și să contribuie la creșterea popularității acesteia pe piața internă. Deși drumul este lung și plin de provocări, aceștia rămân optimiști că tradiția creșterii porcilor Mangalița va fi revitalizată în România.

Please follow and like us:
Pin Share