Documentul pe care românii care lucrează în UK, Italia, Spania, Franța și Germania sunt obligați să-l depună la ANAF. Cât e amenda dacă nu faci asta

Documentul pe care românii care lucrează în UK, Italia, Spania, Franța și Germania sunt obligați să-l depună la ANAF. Cât e amenda dacă nu faci asta

Conform specialistului Andreea Covaci-Ernst, românii plecați în străinătate sunt oblicați să depună un act la ANAF denumit certificatul de rezidență fiscală. Se pare că mulți români preferă să nu depună acest act pentru că amenda este mică. Totuși, experta în drept și fiscalitate stabilită în Germania a avertizat că lipsa depunerii acestui certificat poate să vină cu ”consecințe grave”.

Documentul pe care românii care lucrează în UK, Italia, Spania, Franța și Germania sunt obligață să-l depună la ANAF

Asta, în condițiile în care legea permite impozitarea cu până la 70% a veniturilor nejustificate. ”Da, legea fiscală românească spune că sunt obligați, însă amenda este derizorie. Amenda este de 100 lei. Dacă statul român dorește să te impoziteze ulterior, mai ales acum cu legislația care se schimbă cu 70% impozit pe veniturile nejustificate, aceasta este o problemă mare.

ANAF-ul o să înceapă să meargă după oamenii care lucrează în Germania sau în alte țări, pentru a putea să mai scoată bani, bineînțeles, că asta vor statele, asta vrea și statul german, care are încasări record în ultimii 2 ani. Ca să ajungă și România la încasări o să se facă, o să se supraimpoziteze din nou aceste venituri”, a explicat jurista, potrivit RTV.

Că inspectorii ANAF nu stau degeaba și sunt puși la treabă o arată statistica pentru primele 5 luni ale anului 2024. Așadar, inspectorii au făcut 11.000 de controale și au colectat 1,24 miliarde de lei, o creștere cu 26%. Dintre acestea, 9.393 au fost inspecții fiscale, pentru care au fost stabilite sume suplimentare de 1,29 miliarde lei, și 8.608 inspecții.

”Angajamentul nostru este clar: prin intermediul digitalizării ne rafinăm activitatea pentru a ne asigura că sistemul fiscal românesc este echitabil şi eficient, sprijinind dezvoltarea economică durabilă a ţării”, a explicat ministrul finanțelor, Marcel Boloş. Așadar, ANAF vrea să recupereze deficitul din ultimii ani, când instituția a ratat șansa de a aduce banii promiși la buget.

ANAF a colectat în primele 5 luni ale anului 2024 o sumă impresionantă pentru buget

În ceea ce priveşte controalele antifraudă, pentru un număr similar de peste 11.000 controale, implicaţiile fiscale au crescut de la 986 milioane lei la 1,24 miliarde lei (creştere 26%), iar sancţiunile contravenţionale (amenzi şi confiscări) au crescut de la 65 milioane lei la 171 milioane lei (163%)”, se mai arată în comunicatul oficial al ANAF.

Mai mult, în perioada ianuarie – mai, ANAF a emis 8.240 de notificări de conformare, pentru riscuri fiscale de 3,07 miliarde lei, o creștere de 202% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023. Atunci se trimiteau 2.724 de notificări de conformare, pentru riscuri fiscale estimate de 230 de milioane de lei.

Marcel Boloș a anunțat, printre altele, că a fost majorat bugetul programului IMM Plus. ”Majorarea bugetului Programului IMM PLUS vine ca un răspuns firesc la solicitările antreprenorilor, care au manifestat un interes deosebit pentru accesarea programului. Prin această suplimentare, ne asigurăm că aproximativ alte 2.000 companii vor beneficia de sprijinul necesar pentru dezvoltare și investiții.

Aceste instrumente financiare sunt esențiale pentru a oferi mediului de afaceri resursele necesare pentru a-și dezvolta afacerile, a crea locuri de muncă și a stimula inovația. Guvernul rămâne un partener de încredere pentru antreprenori, susținându-i în eforturile lor de a contribui la creșterea economică sustenabilă a țării noastre”, a explicat ministrul.